Adrian Severin: E plauzibil ca nimeni să nu-și dorească să ajute Ucraina, e o povară în regiune
Scenariu pesimist lansat de fostul ministru de Externe Adrian Severin, în contextul crizei ucrainene. Acesta susține că n-ar fi exclusă posibilitatea unei înțelegeri între marile puteri, nu atât în privința agresiunii în sine, cât a disimulării intereselor și reacțiilor legate de această zonă.
"Cei care sunt profesioniști în materie și privesc lucid evenimentele își dau seama că președintele Rusiei nu ar fi făcut un asemenea pas înainte de a discuta cu lideri importanți, atât din est, cât și din vest.
Pe de altă parte, din câte știu eu, toate puterile importante implicate în discuția din Ucraina NU DORESC, ÎN REALITATE, DECÂT SĂ SCAPE DE ACEASTĂ POVARĂ," a afirmat Adrian Severin, în direct la Realitatea Plus.
Fostul șef al diplomației a insistat asupra faptului că situația conflictuală din zonă a mocnit în cele 3 decenii care au trecut de la destrămarea Uniunii Sovietice și s-a acutizat pe măsură ce NATO s-a apropiat de granițele "tradiționale" a fostei URSS.
"Ucraina a ajuns într-o situație geopolitică dificilă, fiecare parte și-a adus contribuția, din nefericire, la situația actuală. Ucraina este, din punct de vedere economic, o țară la pământ, din punct de vedere social este, de asemenea, o țară cu imense probleme, iar din punct de vedere cultural este o țară divizată.
În plus, este o țară foarte mare și din acest motiv este foarte greu de administrat. NIMENI NU VREĂ SĂ-ȘI ASUME RĂSPUNDEREA DE A SPRIJINI UCRAINA pentru ieșirea din aceste crize. Nimeni nu dorește cu adevărat să integreze Ucraina in sistemul său geopolitic. Este perfect plauzibil ca statele implicate în această "șaradă" să dorească să găsească soluții care să le salveze fața și care, în același timp, să le scape de implicații," a mai afirmat Severin.
Din această perspectivă, fostul diplomat crede că reacțiile niciuneia dintre părți nu vor fi spectaculoase, pentru că nimeni nu vrea să creeze probmele mai mare dcât cele deja existente,
"Eu mă gândesc că este perfect posibil ca în spatele disputele publice, al reproșurilor și acuzelor, a confruntării cu mijloace propagandistice să existe, de fapt, o înțelegere în baza căreia Rusia a făcut acest pas, iar de partea cealaltă, exprimându-se dezaprobare și dezamăgirea, nu se face nimic pentru a se ajunge la un răspuns substanțial, pentru că un astfel de răspuns n-ar face decât să creeze probleme noi, fără să le rezolve pe cele vechi.
Nu știu daca la Washington, dar în orice caz la Paris si Berlin se înțelege faptul că înăsprirea reacției și a sancțiunilor împotriva Rusiei la nivel unui război economic ar complica și mai mult situația, fără a aduce o rezolvare."