Adrian Sanda, ARESTAT preventiv în dosarul "MITĂ pentru certificatele de revoluționari"
Fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost ARESTAT în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari, potrivit unei decizii a judecătorilor luate vineri dimineața.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au solicitat, joi, Curții de Apel București arestarea preventivă a șapte persoane inculpate în dosarul „Certificate de revoluţionar false".
Mai multe persoane din cadrul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi de la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor s-au gândit să facă bani frumoşi în schimbul acordării de titluri nemeritate.
Anchetatorii au descoperit că cei care voiau să obţină un certificat de "Luptător cu rol determinant în Revoluție", au plătit între 1.000 și 5000 de euro. O afacere profitabilă pentru ca printre facilităţi se numărau transportul în comun gratuit, scutirea de la plata unor taxe şi impozite sau indemnizaţia lunară de peste 2000 de lei.
Aproape 3.500 de oameni ar fi obţinut, prin şpagă, certificate de luptători în Revoluţia din decembrie '89, în unele cazuri șpaga s-a înmânat chiar pe holurile de la Palatul Parlamentului.
Oamenii legii au cerut să fie arestați fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (președintele unei asociații de revoluționari din București), Andreea Dragomir (angajat al CPRD) și Gheorghe Neagu.
În același dosar, au fost puși sub control judiciar Ciprian Albert Arnăuși, Ștefan Păduraru, Cristian Adam, George Avram și Ioan Blaga.
Adrian Sanda, Denisa-Corina Tănase și Cristina-Valentina Cechi sunt acuzați de săvârșirea a câte patru infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și a unei infracțiuni de abuz în serviciu.
De asemenea, Mihail Valentin Gadină, Andreea Dragomir, Gheorghe Neagu sunt acuzați de trafic de influență. Ionel Iosef este cercetat de procurori pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).
Totodată Ciprian Albert Arănuși este acuzat de trafic de influență, Ștefan Păduraru și Cristian Adam de cumpărare de influență, sub forma complicității în cazul lui Adam, iar George Avram și Ioan Blaga de săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semătură privată.
Potrivit procurorilor, peste 3.500 de certificate de revoluționar au fost acordate ilegal începând cu data de 1 ianuarie 2015, pentru o indemnizaţie lunară de 2020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat este în valoare totală de 12.887.600 lei.
Parchetul General arată, în comunicatul remis, că “Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari, aceea de „Luptător cu Rol Determinant”, atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului”.
Acest aspect, spun procurorii, a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.
“Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de ‘Luptător cu rol determinant în Revoluție’ să fi desfășurat acțiuni revoluționare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei, mai multe asociații de revoluționari din țară au depus la nivelul SSPR cereri și documentație aferentă, în vederea includerii și altor localități în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, altele decât cele prevăzute în prevăzute la art. 1 indice 2 din H.G. 1412/2004, așa cum a fost modificată de H.G. nr. 99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgoviște, Brăila”, se mai arată în comunicatul remis..
În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus și alte localități în categoria celor cu rol determinat la revoluția din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din inculpații Sanda Adrian (secretar de stat, președinte al Comisiei), Tănase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (șefa Departamentului pentru revoluționari, membru) au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.
Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște şi Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deși aceste localități nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.
Din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reieșit faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Astfel, s-a stabilit că inculpatul Neagu Gheorghe, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gadină Mihail Valentin, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - Departamentul pentru revoluționari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta şi-a exercitat influența asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării și implicit a obținerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”, deși nu îndeplineau condițiile cerute de lege.
Inculpatul Iosef Ionel, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-a exercitat influenţa atât asupra inculpatei Tănase Denisa-Corina, cât şi asupra inculpatei Dragomir Andreea, angajat al CPRD. Inculpatul solicita diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.