Adrian Marinescu: "Media fiecărei săptămâni e evidentă către creștere cu un procent de 20-25%". Cum pot fi PREVENITE formele grave de COVID
Numărul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 crește alarmant în România. Cu 782 cazuri noi și 14 decese raportate la bilanțul de ieri și o creștere a numărului de infectări în rândul copiilor și tinerilor, autoritățile recunosc că ne aflăm la începutul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, susține că, în momentul de față, vorbim despre "o creștere constantă și nu despre o explozie". Potrivit acestuia, cheia rămâne în continuare vaccinarea atât pentru a preveni o posibilă infecție cu COVID-19, cât mai ales formele grave, de ATI.
"E o creștere constantă și nu o explozie. Media fiecărei saptămâni e evidentă către creștere cu un procent de 20-25% în plus. Contează care cazurile de infectare și câte sunt în ATI. La nivelul regiunilor fierbinți evident că nu vom putea să rezolvăm cu spitalele pe care le avem", a afirmat Marinescu, pentru Realitatea PLUS.
Întrebat de ce s-a ajuns aici, medicul a răspuns că vorbim despre un virus imprevizibil. "Era de așteptat (s[ creasc[ cazurile de infectare cu COVID-19 - n.r.)", a spus acesta.
Întrebat cum reușim să prevenim formele severe de boală, Adrian Marinescu a arătat că acest lucru se poate întâmpla doar prin vaccinare. "Evident că trebuia să o facem și până acum (să ne vaccinăm - n.r.), dar și în continuare. (...) Diferența față de ce a fost înainte este să nu avem o formă complicată și să nu ajungem în situatii grele de ATI. (...) Dacă mergem pe un dublu circuit pentru spitale importante din Capitală dar și în orașele mari, pentru că și acolo vor crește cazurile, atunci vom putea ține în frâu (pandemia - n.r.)".
Referitoul la mesajul pe care îl transmite populației, medicul a spus: "Vreau să cred că mesajele s-au repetat suficient de des. Nici nu mai vorbim de studii clinice, ci de real life. Se vede că cei care s-au avccinat fie nu s-au infectatm fie au făcut o formă ușoară. Cei care nu s-au vaccinat ajung cu forme grave (la spital -n.r.), fie în ATI, și asta cred că
vorbește de la sine", a conchis medicul de la Matei Balș.