MENIU

ADRIAN IOVAN. Medicul Zota: ADRIAN IOVAN era pilotul nostru preferat

<p>ACCIDENT AVIATIC. DEZVĂLUIRE ŞOC. Prima echipă de urgenţă a ajuns cu m&acirc;inile &icirc;n buzunar</p>

ADRIAN IOVAN. Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că avionul implicat în accidentul din munţii Apuseni şi pilotul ADRIAN IOVAN erau preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber BN2-ul".

ADRIAN IOVAN. "Am avut sute de zboruri cu acest avion, la fel şi cu Iovan. Era avionul preferat. Pilotul era, şi el, preferatul nostru. Vorbim de un avion foarte sigur, care se deplasează în condiţii mai vitrege şi care este şi convenabil", a spus Zota. 

Întrebat dacă aeronava a decolat deşi ar fi avut unele probleme tehnice, iar Iovan şi-ar fi asumat un zbor în astfel de condiţii, coordonatorul de transplant a fost tranşant: "Imposibil".

"În niciun caz nu ar fi decolat dacă ar fi existat fie şi cea mai mică problemă tehnică. În urmă cu două săptămâni, am vorbit cu Iovan pentru o misiune în aceeaşi zi, la ora 12.00, iar acesta m-a refuzat spunând că avionul va fi pregătit de zbor abia a doua zi dimineaţă", a adăugat dr. Victor Zota.

ADRIAN IOVAN. Potrivit medicului, în 2013, în România au fost 137 de donatori, iar Agenţia Naţională de Transplant a avut peste 100 de misiuni aeriene cu Școala Superioară de Aviație Civilă, proprietarul aparatului prăbuşit luni.
"Au mai fost câteva misiuni cu Tarom, iar pentru alte două am cerut avion SMURD", a mai spus Zota.

Coordonatorul de transplant a mai precizat că ANT are, de peste şapte ani, contract cu Școala Superioară de Aviație Civilă.

ADRIAN IOVAN. Pilotul ADRIAN IOVAN. şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.-

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.