MENIU

Adrian Duicu, mutat în arest la domiciliu

<p>Incident la Bacalaureat: Fiica şi soţia baronului Duicu au agresat un procuror</p>

Baronul PSD de Mehedinți, Adrian Duicu, acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, a fost mutat în arest la domiciliu. Duicu se afla, de șase luni, mai exact, din 10 aprilie 2014, în arest preventiv, la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 16.30: Adrian Duicu a declarat, la ieșirea de la Penitenciarul Rahova, că nu își reproșează nimic și că timpul va demonstra faptul că nu se face vinovat de acuzațiile aduse.

”Nu sunt vinovat și sunt sigur că timpul va demonstra că nu sunt vinovat. Merg în instanță și instanța va decide dacă am fost închis pe nedrept. A fost o perioadă foarte urâtă, care, începând de astăzi, s-a încheiat. Nu îmi reproșez absolut nimic. O să respect toate deciziile instanței”, a declarat Adrian Duicu, la ieșirea de la Penitenciarul Rahova. 

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, joi, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu, după ce, la 1 august, instanţa supremă le-a respins celor trei o contestaţie faţă de arestarea preventivă, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, Constantin Stefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Totodată, Constantin Popescu este vizat şi în dosarul de corupţie al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sîrboiu.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova, pe de altă parte. Mai exact, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

"Ca urmare a exercitării influenţei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor două suprafeţe de teren. Cele două suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localităţii Orşova (şi apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obţinut prin dobândirea acestor două suprafeţe de teren în condiţiile arătate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietăţii publice", au precizat procurorii.

 

Mai multe pe Mediafax.ro.