MENIU

Admitere Facultate 2015. La ce facultăţi poţi intra pe baza de dosar şi unde trebuie să dai examen

<p>Admitere Facultate 2015. Taxele de &icirc;nscriere pentru facultăţile Universităţii din Bucureşti</p>

Admitere Facultate 2015. Marile universităţi de stat din ţară şi-au publicat deja pe site-urile proprii ofertele pentru anul universitar următor. Ca şi anul trecut, o parte dintre facultăţi îşi vor selecta studenţii pe baza unui examen de admitere, în timp ce altele în funcţie de media de la Bac.

Admitere Facultate 2015. În mai puţin de o lună se dă startul înscrierilor la facultate, iar universităţile şi-au pregătit deja oferta pentru anul şcolar următor.

Multe dintre ele păstrează modelul deja consacrat în ultimii ani acceptând studenţi pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat la care se adaugă un eseu motivaţional.

De exemplu, Academia de Studii Economice a decis să meargă în continuare pe acest model de înscriere, după ce în 2013 la cele mai multe specializări nu s-au ocupat locurile.

La Universitatea Bucureşti oferta este pentru toate gusturile: o parte dintre facultăţi îşi vor selecta studenţii în urma unui examen de admitere, cele mai multe alegând însă să şi-i aleagă în funcţie de media de la examenul de maturitate.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSA) a decis să organizeze examen de admitere la aproape toate specializările, iar Politehnica merge 100% pe examen.

Rectorii se aşteaptă ca şi anul acesta să fie concurenţă mare la specializările din domeniile IT şi telecomunicaţii, la Drept, Limbi Străine şi Geografie.

Admitere Facultate 2015 - Universitatea din Bucureşti

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, spune că aici nu sunt diferenţe faţă de admiterea de anul trecut. Pe scurt, la majoritatea facultăţilor se intră pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional în care candidaţii explică de ce vor să urmeze cursurile respectivei specializări, conform Adevărul.

Singurele facultăţi care organizează examen de admitere sunt Facultatea de Psihologie, specializarea psihologie, Facultatea de Matematică-Informatică, Facultatea de Fizică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Chimie şi Facultatea de Drept.

“Anul acesta avem mai puţine locuri la licenţă faţă de anul trecut, însă taxele de şcolarizare nu au crescut şi nici taxele de cămin. Ne aşteptăm ca la Geografie, Limbi Străine şi la Drept să fie şi anul acesta competiţie“, a explicat rectorul.

Înscrierile au loc în perioada 9-18 iulie, iar examenele de admitere se susţin în perioada 16-25 iulie şi rezultatele se afişează până pe 28 iulie. Cea mai mare taxă de înscriere este de 330 lei la Facultatea de Drept, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă, cea de Limbi şi Literaturi Străine şi cea de Psihologie au taxe de înscriere de 250 de lei.

La Geografie, taxa de înscriere este de 200 de lei. În rest, taxele variază între 80 şi 150 de lei. În total, Universitatea din Bucureşti are 4.445 de locuri la buget, la licenţă, cele mai multe fiind alocate facultăţilor de Litere şi Limbi şi Literaturi Străine (aproape 500 la fiecare).

Admitere Facultate 2015 - SNSPA

La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti se organizează examen de admitere la aproape toate facultăţile. Astfel, la specializările Administraţie publică şi Administraţie europeană de la Facultatea de Ştiinţe Administrative, examenul de admitere, care constă într-un test grilă cu 30 de întrebări, va consta în proporţie de 80% la media de admitere, restul de 20% fiind media de Bac.

Testul grilă se susţine la o disciplină la alegere din: Economie, Geografie, Istorie, Limba Română, Limba Engleză sau Democraţie şi Stat de Drept. La specializarea Administraţie publică, în schimb, media de la Bac va conta în proporţie de 80%, iar restul de 20% reprezintă nota obţinută la un eseu scris şi depus de candidat în dosarul de concurs. La Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul SNSPA se intră pe bază de examen, care se susţine la alegere la una dintre disciplinele: Limba şi Literatura Română, Istorie, Economie sau Psihologie.

De asemenea, şi la facultăţile de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene se intră pe bază de examen. Admiterea la ASE, pe baza mediei de la Bac Academia de Studii Economice (ASE) continuă şi anul acesta să-şi aleagă studenţii pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional, examen scris fiind numai la specializările cu predare în limbi străine. Înscrierile se fac în perioada 13 – 17 iulie, iar repartizarea este anunţată pe 22 iulie.

Admitere Facultate 2015 - ASE

Rectorul ASE, profesorul Pavel Năstase, a afirmat că numărul de locuri rămâne aproape neschimbat anul acesta, adăugându-se doar 10 locuri în plus la buget la specializarea Informatică Economică, care este foarte căutată.

Admitere Facultate 2015 - Politehnică

La rândul lor, reprezentanţii de la Politehnică anunţă că la facultăţile acestei universităţi se intră doar pe bază de examen.
„Mergem pe aceeaşi formulă de anul trecut la admitere. Cele mai căutate facultăţi sunt Automatica şi Telecomunicaţiile, dar şi Chimia Aplicată şi Ingineria medicală. Examenul de admitere constă în două probe şi se organizează la toate cele 15 facultăţi ale Politehnicii, iar la licenţă avem în jur de 5.000 de locuri“, a explicat rectorul Mihnea Costoiu, care a adăugat că înscrierea la concursul de admitere este 100 de lei pentru toate facultăţile, iar taxa de şcolarizare de 4.000 de lei

Admitere Facultate 2015 - Medicină

În anul universitar următor vor fi disponibile 950 de locuri bugetate de stat la toate cele patru facultăţi din cadrul UMF Bucureşti, 470 de locuri fiind destinate absolvenţilor de liceu care sunt dispuşi să achite taxa de 9.000 de lei impusă de universitate. Concret, la Facultatea de Medicină vor fi disponibile 510 locuri bugetate, la Facultatea de Medicină Dentară candidaţii se vor lupta pentru unul din cele 130 de locuri disponibile la fără taxă, în timp ce la Facultatea de Farmacie vor fi scoase la concurs 140 de locuri bugetate de stat.

Admitere Facultate 2015 - Universitatea „Babeş-Bolyai“

La Facultatea de Asistenţă medicală generală şi Moaşe sunt bugetate 170 de locuri. UBB CLUJ 10 locuri în plus la Informatică Şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj şi-a suplimentat locurile la Informatică.

„Înscrierile se fac în perioada 14-30 iulie şi s-a păstrat modalitatea de admitere de anul trecut: pe baza mediei de la Bac, a unui eseu motivaţional şi a unui examen de admitere, în funcţie de facultate. În total avem 4.840 de locuri la universitate şi cea mai mare cerere e pe zona de informatică. Specializările cu mulţi candidaţi pe loc sunt Informatică, Comunicare şi Kinetoterapie. De asemenea, Geografia este la mare căutare pentru Turism şi în top se mai află şi Kinetoterapia“, a explicat prorectorul Ana Soos care a adăugat că au fost acordate 10 locuri în plus la buget, la Informatică.

UBB a introdus anul acesta şi patru specializări noi cu predare în limba germană sau engleză. Spre exemplu, la Geografie se va preda Turism în limba germană, iar la Istorie au fost introduse studiile de securitate în limba engleză. De asemenea, trebuie menţionat că UBB are printre cele mai mici taxe de şcolarizare, între 2.000 – 3.000 de lei pe an.