MENIU

SURSE. Administrația Prezidențială: Moscheea de la București va fi construită

Surse din cadrul Administrației Prezidențiale au declarat, pentru Agerpres, că nu resping construirea unei moschei la București, însă "momentul este prost" având în vedere contextul internațional.

"Nu respingem ideea unei moschei la București pentru că oferă mai multe garanții de securitate. (...) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranții și terorismul", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, în 2004, premierul turc de la acea vreme, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut omologului său român de atunci, Adrian Năstase, un teren pentru construirea unei moschei. Năstase a fost de acord, însă i-a cerut la schimb un teren pentru construirea unei biserici la Istanbul, menționează sursele citate.

"Biserica Ortodoxă Română nu a primit foarte bine ideea unei biserici românești la Istanbul și a propus construirea unui lăcaș mai mic, de genul unei capele sau al unui centru de pelerinaj", au arătat sursele citate.

După acest moment, autoritățile turce și-au dat acordul pentru construirea unei biserici și au identificat șase terenuri necentrale în Istanbul pentru ridicarea ei, însă autoritățile române nu au ales locul.

Sursele citate reamintesc că, în 2011, fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit cu Erdogan și și-a dat acordul cu privire la construirea moscheii la București, iar în 2015 fostul guvern, condus de Victor Ponta, a adoptat hotărârea prin care a fost alocat un teren în zona Romexpo pentru construirea moscheii.

"Băsescu știa foarte bine ce înseamnă un angajament în numele statului", au afirmat sursele din Administrația Prezidențială.

Proiectul moscheii, în grafic. Erdogan: Ne ocupăm de obținerea autorizațiilor necesare

Recent, pe 23 martie, în contextul vizitei pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ridicarea unei moschei la București ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări".

"A fost oferit un teren în București Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea unei moschei. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect. Am stabilit și noi câteva terenuri în Istanbul, unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerini", declara Erdogan.

Totodată, Erdogan preciza că Turcia este decisă să consolideze relațiile bilaterale cu România în toate domeniile, în baza acordului semnat în 2011.

"Turcia și România sunt două țări între care relațiile de schimburi comerciale sunt la un nivel deosebit de important. După UE, Turcia este cel mai important partener economic al României. În 2015, volumul schimburilor comerciale între țările noastre a fost de 5,4 mld dolari. Obiectivul nostru este să încurajăm schimburile comerciale astfel încât să ajungă, anul acesta, până la 10 mld. de dolari", mai spunea Erdogan. 

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a confirmat că se lucrează la documentația pentru obținerea autorizațiilor necesare.

"S-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. Chestiunea e de competența primăriei", spunea Iohannis.