MENIU

Adevărul șocant despre cozonacii din comerț. Cele 33 de chimicale din compoziție

Protecția Consumatorilor a descoperit un fapt uluitor în urma unei investigații în hipermarketurile din România: cozonacii din comerț sunt plini de chimicale, care pun în pericol sănătatea românilor.

Cei care nu au timp să prepare acasă bucatele tradiționale specifice mesei de Paști trebuie să ştie că alimentele realizate industrial sunt pline de chimicale, aşa cum a descoperit Asociația Pro Consumatori (APC) care a publicat, în cadrul unui comunicat pe site-ul asociaţiei, rezultatele cercetărilor

În cei 31 de cozonaci analizați s-au identificat 33 de aditivi alimentari: E120 — acidul carminic; E133 — albastru briliant; E150a — caramel simplu; E150c — caramel amoniacal; E150d — caramel sulfit de amoniu; E160b — colorant portocaliu; E163 — antocianină; E170 — carbonat de calciu; E171 — dioxid de titan; E200 — acid sorbic; E202 — sorbat de potasiu; E211 — benzoat de sodiu; E282 — propionat de calciu; E300 — acid ascorbic; E330 — acidul citric; E331 — citraţii de sodiu; E401 — alginat de sodiu; E412 — gumă de guar; E415 — gumă de xantan; E420ii — siropul de sorbitol; E422 — glicerină; E464 — hidroxipropilmetilceluloză; E471 — mono și digliceride ale acizilor grași; E472 — esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași; E472e — esterii acizilor mono si diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași; E481 — stearoil-2-lactilat de sodiu; E500 — carbonatul de sodiu; E503 — carbonatul de amoniu; E920 — cisteină; E950 — acesulfam de potasiu; E952 — ciclamat de sodiu; E954 — zaharina; E1520 — propilen glicol.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali", avertizează președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Specialiștii îi sfătuiesc pe români să analizeze bine etichetele, ingredientele şi să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate.

„Cozonacul de fabrică este proiectat pentru... consumatorii de cozonac, o categorie niciodată clară ca structură și dimensiune. Cozonacul de fabrică este un produs pentru altul, cel mai adesea necunoscut. Interesul celui implicat în afacere este orientat primordial către profit, apoi către imaginea firmei și numai pe urmă către satisfacția clientului. Cozonacul, fie de casă, fie de fabrică, este un produs pentru oameni sănătoși, fără boli metabolice și alte suferințe sensibile la alimente grele. Trebuie conștientizat faptul că este un aliment greu, deseori considerat o „bombă calorică“. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritivă, concentrate, modificate major prin coacere, se înțelege că un consum excesiv de cozonac", a explicat și profesorul universitar Ion Schileru de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Studiul complet al APC aici.

Mai multe articole despre:
cozonaci cozonac cozonaci din comerț