Adevarul ieșit la iveală: Cercetătorii au găsit un continent misterios îngropat în adâncuri
Savanții britanici au făcut o descoperire de proporții. Aceștia susțin că au găsit dovezi ale existenței unui continent pierdut, numit Argoland, care ar fi făcut parte din Australia.
Masa de pământ s-ar fi desprins în urmă cu 155 de milioane de ani, iar indiciile care i-au dus pe cercetători la această concluzie vin din oceanul Indian.
Argoland avea o suprafață de 5.000 de km pătrați și s-a deplasat către Asia de Sud, aflându-se în acest moment la mai bine de 5.400 de metri sub ocean.
Dovezile de pe fundul apei sugerează că fragmentul gigantic de pământ s-a deplasat prin separarea plăcilor tectonice care alcătuiesc scoarța terestră.
Pe baza acestor date, oamenii de știință au alcătuit o reconstrucție computerizată, înțelegând astfel modul în care Argoland s-a rupt în mai multe bucăți.
O echipă de la Universitatea Utrecht din Țările de Jos a reconstituit istoria Argoland, descoperind că porțiunea de pământ de 3.100 de mile a călătorit în Asia de Sud și acum se află la mai mult de 18.000 de metri sub suprafața Oceanului Indian.
Dovezile geologice magnetice și structurale de-a lungul fundului mării locale au sugerat că fragmentul gigant s-a separat prin deplasarea plăcilor tectonice care alcătuiesc scoarța terestră înainte de a se deplasa spre nord și vest spre Asia de Sud-Est, scrie Daily Mail.
Prognoza meteo pe o lună: temperaturi neobișnuite în toată țara. Cum a fi vremea în noiembrie
Eldert Advokaat, de la departamentul de științe ale pământului de la Universitatea din Utrecht, a declarat: „Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt în două bucăți. Argoland s-a împărțit în multe cioburi diferite.
„Asta ne-a împiedicat să avem o viziune completă asupra mișcării continentului”, a spus cercetătorul.
Echipa a folosit o reconstrucție computerizată bazată pe dovezile geologice existente pentru a oferi o imagine a modului în care Argoland s-a rupt în mai multe bucăți, stabilindu-se în jurul Indoneziei și Myanmar-ului modern.
În loc de o singură masă de pământ, ei au găsit multe bucăți mai mici care s-au strâns împreună de-a lungul a milioane de ani. Prin soluționarea acestui mister, geologii au completat o lipsă semnificativă de cunoștințe, adăugând un nou context la corpul de dovezi cu privire la modul în care munții, insulele și geologia submarină s-au conturat de-a lungul vremii.
Prin revizuirea arhitecturii „mega-unităților” tectonice cunoscute din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, echipa a reunit rămășițe împrăștiate din ceea ce a cuprins odată Argoland și a propus cum s-au îndepărtat atât de departe de locul lor original.
În timpul perioadei Jurasic târziu, cu 164 de milioane până la 145 de milioane de ani în urmă, masa masivă de uscat Pangea s-a rupt în două supercontinente, Laurasia și Gondwana.
Cu toate acestea, cercetările continuă. Destinația aparentă a insulelor Argoland nu pare să se așeze deasupra a nimic care să semene cu continentul teoretic. Singurele bucăți de crustă continentală antică din regiune erau mult mai vechi, datarea radiologică plasându-le la aproximativ 205 milioane de ani.