MENIU

Adevărul din spatele jocului Solitaire. De ce a fost instalat pe toate calculatoarele

Puțini sunt cei care nu au jucat în viața lor, pe calculator, Solitaire. Jocul popular cu cărți a ajuns să aibă milioane de fani printre utilizatorii Windows, însă scopul acestuia nu a fost să îi distreze pe oameni. Sau cel puțin nu în totalitate.

Solitaire a fost introdus în versiunea de Windows 3.0 din anul 1990, însă jocul exista încă din anii 1700. Numai că versiunea digitală a avut un scop ascuns – acela de a-i învăța pe utilizatori să aibă mișcări fluente în utilizarea calculatorului și a mouse-ului. De asemenea, cu ajutorul Solitaire, utilizatorii au fost mai familiarizați cu conceptul de „drag and drop” (glisare şi fixare – n.red.), intens folosit pe calculatoarele cu sistemul de operare Windows pentru copierea fişierelor sau mutarea lor.

Scopuri asemănătoare au avut şi jocurile Minesweeper sau Hearts, care însă n-au devenit la fel de populare ca şi Solitaire. În cazul Minesweeper, ţelul era ca utilizatorii să înţeleagă diferenţele între „click stânga” şi „click dreapta”, dar şi să-i ajute să folosească mouse-ul cu mai mare precizie şi viteză.

Jocul Hearts, care se putea juca în reţea, avea tocmai acest scop – să-i facă pe utilizatori mai interesaţi de această inovaţie a sistemului de operare.

Potrivit site-ului mentalfloss.com, jocurile, în special Solitaire, au devenit atât de populare, încât de fiecare dată când Microsoft a încercat să le elimine din noile versiuni de Windows testerii au reacţionat negativ.

Sursa: Vocea Transilvaniei

Mai multe articole despre:
Windows Solitaire joc solitaire