Adevărul despre ursul împuşcat. Ce au făcut, de fapt, cei care ar fi trebuie să îl tranchilizeze
Primaria Sibiu are patru arme cu tranchilizant, doua fiind folosite de catre medicii veterinari de la Gradina Zoologica si doua de catre personalul Serviciului de ecarisaj. Reprezentantii municipalitatii spun ca a doua echipa de la Zoo a ajuns la curtea in care se afla ursul cu "cateva secunde" inainte ca animalul sa fie impuscat, transmite News.ro.
Reprezentantii Primariei Sibiu arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca institutia are in dotare patru arme cu tranchilizant - doua arme de tip Dan Inject JM aflate in posesia Gradinii Zoologice, pentru care cei doi medici veterinari angajati au permis de utilizare, si doua pistoale marca Dan Inject CO2/AIR ale Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan.
"Pistoalele sunt utilizate conform prevederilor legale pentru tranchilizarea cainilor agresivi, fiind destinate utilizarii la distante mici, intre unu si 20 de metri", se precizeaza in comunicat. Cei doi medici veterinari de la Gradina Zoologica Sibiu au participat la operatiunea de prindere a ursului, avand si armele cu tranchilizant.
"Medicii veterinari ai Gradinii Zoologice Sibiu au venit in teren echipati cu doua arme cu tranchilizant. S-a reusit tragerea unei doze de tranchilizat in locatia de pe strada Valea Mare (unde ursul s-a urcat pe acoperisul unei case - n.r). In locatia de pe strada Lunga, echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta ocupandu-se de cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite", mai spun reprezentantii municipalitatii.
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu au anuntat ca "gestionarea si interventia in astfel de situatii nu intra in aria de competenta a DSVSA", angajatii institutiei actionand doar dupa uciderea animalului pentru "ridicarea cadavrului, decontaminare la locul de ucidere, efectuarea examenului necropsic si recoltarea de probe biologice pentru examene de laborator".
Potrivit DSVSA, textul rapid de rabie in cazul ursului ucis a iesit negativ, insa "acest lucru nu excude rabia, rezultatele finale fiind disponibile dupa efectuarea bioprobei, adica dupa 28 de zile". Ursul brun avea aproximativ cinci-sase ani, 176 de kilograme si 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la cateva ore de la ucidere.