MENIU

Adevărul despre sindormul hemolitic-uremic. Cum pot copiii să se îmbolnăvească

Sindromul hemolitic-uremic este o boală rară, în lume apărând doar la doi până la șase copii din 100.000 într-un an, conform republica.ro.

Tipul de bacterie E.Coli care poate provoca sindromul hemolitic-uremic se poate transmite „prin mâini murdare. E. coli poate fi găsităîin cane, în special în cea de oaie sau de vită, pe legume şi pe fructe, în apă („concentraţia” de E. coli fiind un indicator de calitate a apei), în lapte şi produse lactate, conform unui material publicat pe republica.ro.

Din nefericire, acest sindrom poate avea consecințe grave, întrucât sunt afectate şi vasele creierului, ceea ce duce la apariţia convulsiilor şi, în caz de sângerări cerebrale masive, la deces.

De această bacterie scăpăm numai dacă ne spălăm pe mâini foarte des, dacă spălăm la fel de bine și fructele și legumele și dacă alegeem să consumăm doar alimente procesate termic corescpunzător, precum laptele pasteurizat și carnea foarte bine fiartă. 

Acest sindrom apare la copii cu vârsta mai mică de 5 ani, care se pot infecta cu E.Coli de fiecare dată când se joacă și când duc la gură jucăriile. De asemenea, un factor de risc al infecției cu E.Coli îl reprezintă și ustensilele de bucătărie care nu sunt bine spălate înainte de a fi folosite. 

Medicii ne dau asigurări că nu vaccinurile sunt responsabile pentru infectaraea bebelușilor, întrucât acestea nu pot să apară pe piață fără să fie foarte bine verificate.