Adevărul despre roşiile cherry din supermarketuri. Ce sunt, de fapt. Mai cumperi?
Roşiile cherry (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) sunt mici, rotunde, de dimensiuni puţin mai mari ca cireşele. Fructele sunt populare în regiunile mediteraneene.
Roşiile cherry sunt variante mai mici, dar la fel de gustoase, a tomatelor.
Beneficiile roşiilor pentru sănătate:
Menţinerea sănătăţii pielii
Roşiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regăsit şi în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut de roşii încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.
Întărirea oaselor
Vitamina K şi Calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos. Licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Reducerea riscului de cancer
Tot antioxidantul important din roşii, licopenul, a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian şi esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostată şi ovarian. Antioxidanţii din roşii, în special vitaminele A şi C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Îmbunătăţirea vederii
Vitamina A din roşii poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină afecţiunile văzului.