MENIU

Actualele vaccinuri, INEFICIENTE împotriva viitoarelor mutații ale Sars-Cov-2. Când vor trebui îmbunătățite

Vaccinuri anti-Covid. Foto: ProfiMedia

Directorul general al BioNTech, compania care a dezvoltat primul vaccin anti-Covid, a declarat că, cel mai probabil, serurile vor trebui îmbunătățite pentru a oferi protecția suficientă împotriva viitoarelor mutații ale virusului. Ugur Sahin a estimat că acest lucru va fi necesar la jumătatea anului viitor. 

Mutațiile virusului care vor apărea în timp pot ocoli sistemul imunitar al organismului, a precizat CEO-ul firmei germane de biotehnologie BioNTech, într-un interviu pentru Financial Times.
”În acest an, un vaccin diferit este complet inutil. Însă la mijlocul anului următor ar putea apărea o nouă situaţie”, a prognozat Ugur Sahin.

Potrivit acestuia, variantele Covid-19 care circulă în prezent, în special tulpina Delta, sunt mai contagioase, dar nu sunt suficient de diferite pentru a submina eficacitatea serurilor. În cele din urmă, virusul va dezvolta mutaţii care pot ocoli sistemul imun oferit de vaccin, astfel că va fi nevoie de o versiune concepută special pentru nouă tulpină, crede Ugur Sahin.

"Virusul nu va dispărea şi se va adapta. Nu avem niciun motiv să presupunem că următoarea generaţie a virusului va fi mai uşor de gestionat pentru sistemul imunitar decât actuala generaţie. Este vorba de o evoluţia continuă iar această evoluţie tocmai a început", a explicat CEO-ul companiei. 

Directorul BioNTech a refuza să facă predicţii cu privire la preţul vaccinului BioNTech/Pfizer în viitor, dar a spus că se aşteaptă ca lumea să aibă nevoie de vaccinul său şi în următorii ani.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95%. Pe măsură ce cererea pentru vaccinul lor care utilizează tehnologia ARN mesager a crescut, Pfizer şi BioNTech şi-au majorat obiectivele de producţie, revizuindu-şi în paralel şi veniturile potenţiale, potrivit Agerpres.