Acţiunile Rusiei în Ucraina pun FINLANDA pe jar. Ţara nordică, în faţa unui GEST ISTORIC
Acţiunile Rusiei în Ucraina dau Finlandei suficiente motive pentru a adera la NATO.
Finlanda trebuie să se gândească serios să adere la NATO ca urmare a acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina, iar un referendum pe această temă ar putea fi organizat după alegerile legislative de anul viitor, a declarat miercuri agenţiei Reuters ministrul finlandez al apărării, Carl Haglund.
'Cred că motivele pentru aderarea la NATO sunt mai puternice ca oricând', a punctat oficialul finlandez în interviu, cerând totodată Rusiei să nu fie surprinsă de o dezbatere pe acest subiect chiar în vecinătatea ei, pentru că ea însăşi a provocat-o prin acţiunile împotriva Ucrainei.
'Rusia a pictat un tablou sumbru despre aderarea Finlandei la NATO, dar (ruşii) trebuie să se privească în oglindă şi să-şi dea seama că nu şi-au respectat angajamentele, motiv pentru care vecinii lor nu mai pot avea încredere în ei', a continuat ministrul Carl Haglund.
'Deşi Rusia nu este în prezent o ameninţare pentru Finlanda, ea este imprevizibilă', a avertizat el în continuare, estimând că NATO este comunitatea naturală din care ţara sa trebuie să facă parte.
Ideea aderării la NATO este de altfel sprijinită şi de noul premier finlandez, Alexander Stubb, ce va fi învestit în funcţie săptămâna viitoare.
Finlanda are o istorie dificilă cu gigantul său vecin de la est. Ea şi-a câştigat independenţa faţă de imperiul ţarist după revoluţia bolşevică, dar a fost foarte aproape de a o pierde din nou în al Doilea Război Mondial, când a luptat împotriva Uniunii Sovietice.
În timpul Războiului Rece, Finlanda a optat pentru o neutralitate politică în confruntarea dintre cele două blocuri, dar pe plan economic s-a apropiat de statele occidentale.
În prezent, sondajele arată că numai unul din cinci finlandezi doresc aderarea la NATO. Totuşi, ministrul Haglund crede că acest lucru s-ar putea schimba dacă în Finlanda se va desfăşura o dezbatere onestă şi deschisă despre includerea în Alianţa Nord-Atlantică a acestei ţări ce are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia.
El i-a acuzat totodată pe acei politicieni din propria ţară care 'se ascund în spatele opiniei publice' în loc să exprime o poziţie clară cu privire la aderarea la NATO. AGERPRES