MENIU

Acţionarii Astra dau şah mat ASF-ului şi KPMG-ului: "Venim noi cu banii pentru redresarea companiei"

<p>Astra Asigurări </p>

Lovitură de teatru în cazul Astra Asigurări. Acţionarul majoritar al asiguratorului, omul de afaceri Dan Adamescu, vine cu banii pentru redresarea companiei. Realitatea.net vă prezintă în exclusivitate un document prin care Adamescu cere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să accepte planul de salvare a societăţii, unicul la acest moment. Asta după ce timp de jumătate de an aceeaşi autoritate nu a reuşit să aducă societatea pe linia de plutire.

Suma pe care acţionarul majoritar al Astra Asigurări vrea să o bage în conturile societăţii pentru a scăpa de faliment se ridică la 425 de milioane de lei. Potrivit unui document obţinut de Realitatea.net cei doi acţionari majoritari ai Astra Asigurări au cerut sprijinul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară pentru un plan de redresare financiară.

Până la sfârşitul acestui an, acţionarii Astra pot vira 150 de milioane de lei, iar până în septembrie 2016 alte 275 milioane de lei. Această decizie vine după ce săptămâna trecută ASF a anunţat că Astra nu va încheia a treia etapă de majorare de capital, ceea ce poate însemna falimentul societăţii şi implicit un pericol pentru o treime din piaţa de asigurări.

De precizat ar fi faptul că deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară încearcă de jumătate de an să aducă societatea Astra pe linia de plutire, se pare că soluţia este chiar în mâna acţionarilor, care vor acum acordul oficialilor pentru a salva compania.

Administratorul special al societăţii, KPMG, s-a spălat pe mâini şi a anunţat că ultima etapă de majorare a capitalului a eşuat.

Într-un comunicat de presă transmis săptămâna trecută de KPMG se arată că „Din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fără majorarea capitalului social. Nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului”.

Se ridică o întrebare legitimă după expirarea termenului ultimei etape agreate privind majorarea de capital: de ce nici în august, ASF şi KPMG nu au găsit un investitor pentru Astra, dacă totul s-ar fi desfăşurat transparent şi conform planurilor anunţate de ASF şi reconfirmate în mod repetat în spaţiul public? Lună de lună, Mişu Negriţoiu a dat ca sigură găsirea salvatorului la sfârşitul lunii următoare. A spus că sunt şanse foarte bune ca Astra să nu intre în faliment, că sunt investitori internaţionali interesaţi de preluarea societăţii.

Citeşte şi: Mişu Negriţoiu de la ASF falimentează "controlat" Astra Asigurări. KPMG ridică din umeri

                  Mişu Negrițoiu ar fi încălcat embargoul SUA, falsificând documente bancare. Reacţia şefului ASF

Însă, indiferenţa ASF se vede prin deciziile luate în perioada de redresare a companiei. Autoritatea de Supraveghere Financiară a limitat activitatea Astra la 50 la sută faţă de momentul intrării în insolvenţă şi a gonit astfel toţi investitorii, inclusiv pe cei chinezi la care Mişu Negriţoiu a fost într-o vizită de lucru. În joc este soarta a cinci milioane de asiguraţi.

Dacă Mişu Negriţoiu și-a dorit în mod real și transparent să “mărite” Astra, ca să rămânem la metafora pe care a consacrat-o în ultimele luni, cum se face că întâi i-a tăiat la jumătate afacerea prin decizia 999 /2015 şi apoi a scos-o spre investire? Sunt întrebări la care șeful ASF va trebui să răspundă la un moment dat, după ce a condus deliberat în gard cea mai mare companie românească de asigurări.