Actele medicale ale unui bărbat MORT, blocate de spital: "Decedatul nu şi-a dat acceptul"
Judecătorii s-au confruntat cu un caz inedit. Rudele unui bărbat care a decedat la Spitalul "Sfântul Spiridon", din Iaşi, nu puteau intra în posesia actelor medicale ale acestuia. Argumentul reprezentanţilor unităţii medicale a fost faptul că decedatul nu şi-a dat acordul "explicit" în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva. Astfel, diagnosticul era confidenţial.
Totul a început în septembrie 2019, atunci când B.M. s-a stins din viaţă la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Potrivit Ziarul de Iaşi, soţia şi fiica acestuia au cerut în două rânduri copii după foaia UPU, foaia ORL, foile de Terapie intensivă şi formularul anexă de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Spitalul a refuzat, invocând lipsa consimţământului explicit al pacientului de comunicare a stării sale de sănătate.
Rudele spun că bărbatul suferea de surditate şi nu avea la el aparatul auditiv, deci nu putea comunica pentru a-şi da acordul. În final, cazul a ajuns pe masa judecătorilor din Iaşi. Ineditul cazului i-a făcut pe magistraţii Judecătoriei să amâne iniţial pronunţarea sentinţei. În decizia finală a fost luat în calcul faptul că, la internare, bărbatul se afla în stare gravă, sedat, intubat şi ventilat mecanic, fiind imposibilă obţinerea de la el a vreunui acord.
Legea drepturilor pacientului nu reglementează ce se întâmplă dacă pacientul se află în imposibilitatea fizică de a-şi exprima acordul. Astfel, în lipsa unei reglementări legale clare, judecătorii au apelat la principiile fundamentale ale Dreptului. Ca urmare, judecătorii au cerut spitalului să elibereze copii după actele solicitate, obligându-l totodată la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.020 lei. Sentinţa a fost atacată de Spitalul "Sfântul Spiridon" cu apel.