Boala "silențioasă" care distruge oasele. Acestea sunt primele semne ale ei. Mergi urgent la medic!
Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea masei osoase şi deteriorarea ţesutului osos. Consecinţele directe sunt creşterea fragilităţii osului şi, implicit, riscul sporit de a sueri fracturi.
Din cauza scăderii rezistenţei, oasele osteoporotice sunt predispuse la fracturi mult mai uşor decât se întâmplă în cazul unui os sănătos. Astfel apar rupturi ale oaselor în urma unor traumatisme relativ uşoare care, în mod normal, nu ar provoca asemenea efecte. Cel mai des afectate sunt coloana vertebrală, şoldul, antebraţul, articulaţia mâinii şi coastele
Deşi osteoporoza este cunoscută de multă lume drept o boală a femeilor, bărbaţii pot fi, şi ei, afectaţi. În urma diferitelor studii, circa 10 din 40 de femei la menopauză suferă de osteoporoză, la bărbaţi procentul fiind mai mic, de aproximativ 10 la 80, la vârste de peste 50 de ani, scrie unica.ro.
Simptomele osteoporozei:
• osteoporoza poate fi mult timp asimptomatică (fără simptome)
• primul simptom este, de obicei, durerea apărută în urma unei fracturi; deşi există şi fracturi osteoporotice nedureroase – practic, cele mai periculoase, pentru că rămân nediagnosticate (nu te doare – nu te duci la doctor!)
• fracturile coloanei vertebrale pot da dureri severe „în banda” ce radiază din spate spre părţile laterale; fracturile prin tasare repetate de la acest nivel vor cauza, în timp, dureri cronice de spate, cu scădere în înălţime şi curbări ale coloanei (aspect de cocoaşă) din cauza colapsului vertebrelor
• fracturile de şold apar, cel mai des, în urma căzăturilor.