MENIU

Această plantă creşte în România pe toate drumurile. Puţini ştiu însă ce efecte miraculoase are

Despre măceşe se ştie că au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele. Pe lângă vitamina C, măceşele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K. Astfel, datorită substanţelor conţinute, ceaiul este eficient în tratarea răcelii, tusei şi gripei.

Ceaiul de măceşe este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Astfel, protejează organismul de răceală şi gripă. Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotice.

Totodată, ceaiul de măceşe este benefic şi pentru combaterea febrei, notează digherbs.com.

Măceşele se mai pot consuma sub formă de pulbere sau sirop.

Mod de preparare a ceaiului de măceşe: infuzia se obţine turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea cald.

Nu se poate trece cu vederea faptul că ceaiul de măceşe este recomandat pentru tratarea şi prevenirea arteritei, aterosclerozei, dar şi a bolilor de rinichi. În acest caz se beau două căni de ceai de măceşe pe zi. Are efect diuretic şi grăbeşte eliminarea nisipului dar şi a pietrelor de la rinichi.

Să nu uităm faptul că măceşele reglează tranzitul intenstinal şi au efect laxativ. Persoanele care au probleme cu constipaţia pot bea zilnic 2 căni de ceai de măceşe.

Mai mult decât atât, ceaiul de măceşe alungă crampele menstruale şi durerile provocate de sindromul congestiei pelvine. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, sunt utile în caz de osteoartrită.

Pentru că au un conţinut ridicat în vitamine, măceşele sunt utile în tratamentele de înfrumuseţare. Folosit în aromaterapie, uleiul de măceşe îmbunătăţeşte starea de spirit, alungă depresia şi tensiunea.