Această boală care afectează semnificativ mintea umană ar putea fi cauzată de pisici
Dacă ești un iubitor sau deținător de pisici, probabil a ajuns și la urechile tale informația potrivit căreia aceste animale de-a dreptul adorabile, ar putea cauza schizofrenie. Iată ce spun specialiștii.
După cum știi, felinele domestice sunt gazdele unei bacterii infecțioase, numite Toxoplasma gondii - o bacterie foarte răspândită în corpul celor care suferă de schizofrenie. Astfel se pune problema în ce măsură pot cauza pisicile această boală.
În acest sens, cercetătorii au realizat un studiu, în cadrul căruia au investigat dacă pisicile influențează într-adevăr apariția schizofreniei. Pe parcursul studiului, aceștia au ținut cont de toate informațiile cu privire la intervalul de timp în care felinele au făcut parte din viața bolnavilor, și asta pentru că Taxoplasma Gondii cauzează îmbolnăvirea unei persoane în timpul unor perioade cruciale din dezvoltarea sa cerebrală.
Mai exact, cercetătorii au analizat 5.000 de copii (cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani) care dețin pisici. Rezultatele au arătat că nu există o dovadă clară pentru a stabili legătura dintre schizofrenie și deținerea acestui animal. Însă materialul nu este eligibil pentru că nu ține cont de acele persoane care, deși nu au o pisică acasă, pot lua contact cu aceste animale în mod obișnuit, din pricina locurilor pe care le frecventează (locuri de joacă, grădini, prieteni sau rude care au pisici).
Totuși, ceea ce specialiștii știu cu siguranță este că infecția cu T. gondii este asociată cu un risc crescut de apariție a psihozei. Deși asta pare să ne indice că felinele domestice ar putea juca un rol în apariția acestei boli mentale, nu putem stabili cu exactitate acest lucru în prezent. Și asta pentru că boala este o raritate, iar cercetătorii nu cunosc foarte multe cu privire la rădăcinile ei biologice, genetice. Drept urmare, aceștia nu pot ști în ce măsură infecția cu T. gondii poate cauza manifestarea bolii.