Accesul pacienților români la tratament, în curând o misiune imposibilă (P)
Adoptată în ședință de Guvern săptămâna aceasta, noua metodologie privind prețurile medicamentelor prevede o ieftinire treptată a medicamentelor care se eliberează pe bază de rețetă, începând cu 1 aprilie 2017. Conform acesteia, se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an.
Ce înseamnă însă pentru Maria, unul dintre cei peste 4 milioane de pacienți din România, ieftinirea medicamentelor? Deși ieftinirea medicamentelor pare un lucru bun pentru pacienții români, Maria riscă să nu mai găsească deloc medicamentele de care are nevoie în farmacii.
În 2016, potrivit unui studiu efectuat de GfK pe un eșantion reprezentativ național de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, 64% din cei intervievați au declarat că au fost în situația sau cunosc persoane care nu și-au găsit medicamentele în farmacii.
În condițiile în care accesul pacienților români la tratament este deja limitat, unii pacienți fiind nevoiți să aștepte chiar și 2000 de zile pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație care să le amelioreze starea de sănătate, Maria riscă să rămână și fără medicamente de bază. Atât producătorii și distribuitorii de medicamente, cât și asociațiile de pacienți au reclamat autorităților riscul ca noua politică de preț să ducă la dispariția și mai multor medicamente de pe piață, fără rezultat însă.
Alături de Maria, peste 800.000 de pacienți care suferă de boli cardiovasculare, oncologice, reumatologice, dermatologice vor avea dificultăți în a-şi găsi medicamentele, din cauza scăderii prețului la medicamente sub minimul european. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care nu ajung să cheltuie banii de medicamente pentru că nu au pe ce.
Plafonul de finanțare impus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și procedura greoaie de introducere a medicamentelelor pe lista de compensate fac ca Maria și mulți alții în situația ei fie să nu mai primească medicamentele care există deja pe piață sau să aștepte peste 1 an de zile pentru a avea acces la un medicament inovator, spre deosebire de pacienții din Austria, unde timpul mediu de așteptare este de 122 de zile. Și asta pentru că România nu are un mecanism de actualizare continuă a listei de medicamente compensate astfel încât Maria să poată beneficia în timp real de ultimele descoperiri.
Maria este fiecare dintre pacienții români care s-au confruntat cu lipsurile sistemului medical românesc. Maria poate fi fiecare dintre noi.
Accesul la tratament și servicii medicale este una dintre principalele probleme identificate de români în sistemul medical. Acesta este și unul dintre subiectele abordate în cadrul campaniei Votez pentru Sănătate, al cărei scop este să atragă atenția asupra faptului că sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, inclusiv atunci când alegem să votăm un partid, oricare ar fi el, de care va depinde soarta sănătății noastre pentru următorii patru ani. Campania cere responsabilitate din partea populației și a politicienilor față de sănătate, un subiect despre care s-a vorbit și se vorbește de ani de zile în aceiași termeni ai lipsei, neputinței, resemnării. Un subiect care trebuie să țină agenda publică și căruia trebuie să i se acorde atenția cuvenită.
Maria a ales să voteze pentru sănătate! Fă-o și tu!