MENIU

A început tipărirea cardurilor pentru plata facturilor la energie! Când vor ajunge la beneficiari

La Fabrica de Timbre din București aparatele s-au pus în funcțiune de la primele ore ale dimineții și, în câteva ore, deja au fost tipărite câteva sute de carduri.

Prezenți la Fabrica de Timbre sunt și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, dar și directorul Poștei Române, companie care se va ocupa de distribuirea acestor carduri.

Cardurile trebuie să ajungă în toată țara luna viitoare, urmând ca mai apoi în luna martie pe ele să fie încărcată prima tranșă în valoare de 700 de lei.

Specialiștii spun că banii vor întârzia să ajungă la oameni din cauza birocrației

Aceste carduri  vin însă și cu multe controverse. Ca exemplu, cei care locuiesc la bloc și vor să folosească aceste carduri pentru a-și plăti facturile sau restanțele la întreținere trebuie mai întâi să obțină un document din partea administratorului blocului care să arate exact suma pe care o datorează beneficiarul, mai apoi acesta trebuie să ajungă cu declarația respectivă și la poștă, de unde va primi cardul.

De asemenea, specialiștii spun că în țară există mai multe adrese cu același nume sau persoane mai multe care figurează la aceași adresă deși nu locuiesc acolo, astfel că banii s-ar putea să nu ajungă la toată lumea. Confruntat cu întrebări pe această temă, ministrul Fondurilor Europene a promis că va rezolva toate aceste probleme și că va simplifica procedurile.  

Cine va beneficia de cardurile de energie pentru plata facturilor la curent, căldură și gaze

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.