MENIU

A început demolarea fostei fabrici Aversa de la Obor: CINE vrea să construiască în loc un zgârie-nori

Demolarea fostei fabrici Aversa/ Captură video

A început demolarea fostei fabrici Aversa, aflată visavis de Piața Obor din Capitală. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a dat autorizație de demolare la finalul lunii mai. Iar tot Primăria a băgat în legalitate și lucrările de desființare făcute fără autorizație, potrivit Hotnews. Pe terenul rămas liber, de aproximativ 10 hectare, proprietarii și-au propus să construiască 27 de clădiri, între care blocuri de locuințe, clădiri de birouri și un complex comercial. Însă deocamdată, autorizația de construire nu a fost emisă.

Cine sunt cei care vor să construiască turnurile? Este vorba despre societatea SKYLIGHT RESIDENCE care are doi acționari, două offshore-uri din Cipru, potrivit jurnaliștilor Hotnews. Presa a scris că cele două offshore-uri ar fi controlate de omul de afaceri Michael Topolinski.

Demolarea fostei fabrici crează însă controverse. Unii arhitecți sunt de părere că demolarea halei este o greșeală, deși nu este monument istoric.

”Faptul că primăria a eliberat autorizație de demolare pentru fabrica Aversa ilustrează doar impotența unei administrații care își înțelege misiunea în mod primitiv: de a accepta orice cerere, speriată că „beneficiarii” o vor acționa în instanță dacă nu le face pe plac. (...) Argumentele pentru demolare, pe care chiar primăria și le-a însușit au fost „facem curat”, „salubrizăm”. (...) Totuși nu am auzit pe nimeni să întrebe de ce e „mizerie”. Un proprietar care neglijează în mod voit proprietatea ca să obțină mai ușor demolarea clădirilor este deja o realitate pe care primăria se face că n-o vede, orbită de mari promisiuni de „dezvoltare”, a declarat arhitectul Raluca Munteanu pentru HotNews.ro.

În rândul locuitorilor din zonă părerile sunt împărțite, dar cea mai mare temere este legată de ce se va construi pe acest teren, zona fiind deja sufocată de trafic.

Povestea platformei industriale Aversa a început în urmă cu aproape un secol și jumătate. Un cetățean german a deschis acolo o turnătorie, iar mai apoi s-a înființat o întreprindere metalurgică.

În al doilea război mondial, în zona Obor din zilele noastre, se fabricau țevi de tun și piese pentru mitraliere. Mai târziu întreprinderea a fuzionat cu o societate care producea utilaje agricole, iar peste ani a devenit Uzina de Pompe București. Aici s-au făcut pompele care aduceau apa din Dunăre în sistemele de irigații și pompe pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă.

După revoluție însă, a început declinul. Acțiunile au fost împărțite între două instituții financiare, potrivit digi24. Sub Guvernul Adrian Năstase au început discuţiile despre privatizare. Afacerea a fost preluată de o companie italiană.

Statul și-a negociat vânzarea pachetului de acţiuni cu 500.000 de euro, dar licitația s-a anulat. Fabrica a intrat în insolvență, iar în 2012 a fost declarat falimentul. Un an mai târziu a fost vândută la licitație pentru 17,3 milioane euro către două societăți, ambele controlate prin intermediul unui offshore cipriot de afaceristul canadian Michael Topolinski.