A fost creat un șoarece transgenic pentru studierea virusul Zika. Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii americani au creat un șoarece modificat genetic pentru testarea vaccinurilor experimentale și antivirale împotriva virusului Zika, conform unui studiu publicat în revista 'Cell Host and Microbe'. Acesta este al doilea model de animal modificat genetic (transgenic) prezentat în ultima săptămână, ceea ce ar trebui să accelereze cercetarea consacrată combaterii acestui virus puternic suspectat că ar provoca microcefalie la fetuși, manifestată printr-o insuficientă dezvoltare a craniului și a creierului, atunci când femeile gravide sunt infectate.
De asemenea, oamenii de știință cred că la adulți Zika este legat de cazurile rare de sindrom Guillain-Barré, maladie care poate provoca paralizie temporară.
Noul șoarece transgenic a fost creat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Washington din Saint-Louis (Missouri).
Acest șoarece a permis detectarea unei concentrații puternice de virus Zika în creierul și în măduva spinării animalului, care arată că acest virus poate provoca leziuni neurologice fătului uman.
Cercetătorii au detectat, de asemenea, o încărcătură virală mare la nivelul testiculelor șoarecilor masculi, întărind dovezile clinice că virusul poate fi transmis pe cale sexuală, conform Agerpres.
"Acum, că i-am făcut pe acești șoareci vulnerabili la infecția cu Zika, îi putem folosi pentru a testa vaccinuri și medicamente antivirale, unele dintre aceste studii fiind deja în curs de desfășurare", a declarat Michael Diamond, profesor de medicină la Universitatea Washington, care a condus studiul.
"Aceste modele animale permit de asemenea înțelegerea patogenezei virusului", a spus el.
Acest nou model de animal transgenic pentru cercetare asupra virusului Zika, precum și cel recent dezvoltat de o altă echipă de oameni de știință de la Universitatea din Texas, sunt primele dezvoltate din 1976 până acum, a precizat cercetătorul.
Virusul Zika a fost detectat pentru prima dată în Uganda în anul 1947 la o maimuță, înainte de a fi izolat un an mai târziu la un țânțar Aedes.
Spre deosebire de primul model de șoareci pentru cercetare dezvoltat în 1976, șoarecii transgenici actuali sunt mai compatibili clinic deoarece infecția este provocată în cazul acestora prin piele și nu prin injectare, ceea ce corespunde modului în care oamenii sunt infectați de fapt prin mușcătura de țânțar.