MENIU

7 probleme grave de sănătate tratate cu ajutorul maghiranului

7 probleme grave de sănătate tratate cu ajutorul maghiranului

Maghiranul, cunoscut sub denumirea de mageran, madiran sau macran, este o planta medicinala cu reale calitati terapeutice in numeroase afectiuni digestive si nervoase. Specialistii in fitoterapie spun ca efectele relaxante ale plantei se datoreaza uleiurilor volatile pe care le contine.

Planta este bogata in vitaminele E, K, fier, calciu, mangan, acizi fenolici, flavone si uleiuri esentiale. Toti acesti compusi ii confera maghiranului proprietati antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive si vasodilatatoare.

Folosita sub forma de infuzie calmanta, are efectul unui somnifer, dar e indicata si in crampele stomacale sau in colici. Aceasta planta medicinala este insa contraindicata persoanelor hipertensive, pacietilor cu stari febrile si femeilor insarcinate.

Tulpinile si frunzele uscate ale maghiranului sunt folosite la prepararea de infuziilor, pulberilor si tincturilor, iar din florile proaspete se extrage un ulei esential galben-verzui, cu miros penetrant, de camfor, scrie bzi.ro. Partile aeriene ale maghiranului contin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum si acizi grasi, triterpene, flavonoizi.

Iata ce boli pot fi tratate cu maghiran:

1. Stresul si oboseala - maghiranul are efect uimitor asupra sistemului nervos. Specialistii sustin ca are proprietati tranchilizante si anxiolitice, care te ajuta sa combati oboseala, stresul si calmarea starilor de nervozitate sau neliniste.

2. Dureri de cap persistente - sucul proaspat, extras din frunze, este folosit contra migrenelor.

3. Artrita si reumatismul - utilizat sub forma de aplicatii externe, uleiul esential calmeaza durerile articulare si musculare, putand fi util si in usurarea durerilor de dinti. Daca suferiti de reumatism, artrita sau sciatica, masati zonele afectate de doua ori pe zi cu ulei esential de maghiran.

4. Detoxifiere - datorita efectului sau sudorific, maghiranul ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

5. Gastrita, colici si dureri abdominale - preparatele medicinale din maghiran sunt recomandate pentru stimularea digestiei, in meteorism abdominal, colici abdominale si gastrite.

6. Stimuleaza lactatia - in acest sens se recomada infuzia de maghiran, preparata din 1-2 lingurite de frunze uscate la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.

7. Raceala si gripa - studiile specialistilor in domeniu au aratat ca maghiranul poate trata raceala si gripa, iar ceaiul, consumat in orice moment al zilei, ajuta la refacerea organismului.