7 mituri despre cancer. Iată ce nu știai despre boala cumplită
Cancerul este o cauză majoră de deces în zilele noastre. Drept urmare, este una dintre cele mai temute boli, în legătură cu care circulă cele mai multe idei preconcepute. Pe şapte dintre acestea le descifrează un profesor belgian de renume, scrie Adevarul
Despre cancer se vorbeşte în stânga şi în dreapta. Este un subiect des abordat în presă, la televiziuni, dar şi în discuţiile dintre oameni. În tot acest tumult de informaţii prind contur unele mituri. Cele mai frecvente şapte dintre acestea au fost „disecate“ de Filip Lardon, profesor la Facultatea de Medicină şi ştiinţe medicale de la Universitatea din Anvers din Belgia şi şef al Laboratorului de Cercetare în Domeniul Cancerului, în cartea sa „Quand une cellule déraille“ (Când o celule deraiază), publicată anul trecut.
1. Cancerul poate afecta pe oricine ADEVĂRAT. Fiecare dintre noi se confruntă cu riscul de cancer, iar acesta creşte odată cu vârsta. În Occident, aproximativ unul din trei oameni va dezvolta cancer până la sfârşitul vieţii. Acest lucru nu înseamnă însă că boala nu poate fi prevenită, chiar dacă parţial: s-a demonstrat că adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc permite evitarea apariţiei unui număr mare de tumori.
2. Cancerul poate apărea în orice zonă a corpului ADEVĂRAT. În principiu, un cancer poate apărea în orice loc în care celulele se divid. Totuşi, anumite ţesuturi şi organe sunt mai predispuse la tumori decât altele. În cazul femeilor, cancerul de sân este de departe cel mai comun, fiind urmat de cancerele intestinal, pulmonar, uterin şi de piele. În cazul bărbaţilor, cancerele de prostată, plămâni, colon, cap, gât şi vezică urinară ocupă partea de sus a clasamentului.
3. Riscul de cancer este acelaşi pentru ambele sexe FALS. Chiar dacă unel tipuri de cancer afectează în mod predilect unul sau celălalt sex, per ansamblu, riscul de cancer este un pic mai mare la bărbaţi (30 până la 35% faţă de 25% la femei). De exemplu, cancerele la cap, gât, plămâni, esofag şi vezica urinară sunt mai fecvente la bărabţi, sub efectul factorilor de risc cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Cancerul tiroidian şi cel de piele sunt, în schimb, mai frecvente la femei, din cauza unor factori hormonali şi a expunerii excesive la razele ultraviolete de dragul bronzului.
Mai multe pe Adevarul