MENIU

6 alimente care modifică gustul. Cea mai ciudată combinaţie: grepfrut şi sare

6 alimente care modifică gustul. Cea mai ciudată combinaţie: grepfrut şi sare

De ce oare grepfrutul și sarea merg împreună, dar iaurtul și ciocolata nu se potrivesc deloc? Descoperă ce alimente pot schimba gustul și care sunt combinațiile benefice.

1. Anghinarele îndulcesc apa

Conțin cinarină, substanță care activează papilele gustative și creează senzația de dulce. Dacă bei apă imediat după ce ai consumat un preparat care conține anghinare, moleculele de cinarină sunt îndepărtare rapid de pe receptorii din cavitatea bucală. Această acțiune de clătire exercitată prin înghițirea apei creează instant gustul de dulce, deși nu este decât o savoare „fantomă”.
 
2. Iaurtul anulează aroma specială a ciocolatei

Aciditatea iaurtului, cu un pH de 4, nu se potrivește cu gustul unei tablete de ciocolată. În momentul în care compușii de ciocolată sunt expuși mediului acid creat de iaurt se dizolvă, iar cremoasa ciocolată nu va mai avea deloc o savoare aparte. Același lucru se va întâmpla și dacă mănânci o pătrățică de ciocolată exact după ce ai consumat o porție de iaurt. Efectul în acest caz este puțin mai redus deoarece acțiunea salivei minimizează efectul iaurtului, dar vei avea sentimentul că tableta nu are deloc gustul care îți place. Înainte să dai vina pe ciocolată sau să verifici termenul de valabilitate gândește-te cât timp a trecut de când ai mâncat iaurt.
 
3. Sarea elimină amăreala grepfrutului

Deși gestul instinctiv este să adaugi zahăr când mănânci grepfrut, de fapt nu va deveni mai dulce decât dacă folosești sare. Acest fruct are atât compuși amărui, cât și dulci. Sarea va bloca elementele care creează gustul amărui și în acest mod vei percepe rapid gustul dulce al grepfrutului, scrie eva.ro.