MENIU

5 trucuri prin care să-ți îmbunătățești memoria la orice vârstă

Stilul de viata, alimentaţia si modul in care va trataţi corpul afecteaza sanatatea psihica. Asta ştiaţi deja, deci iată şi o noutate: toate influenţează memoria. 

Un studiu publicat recent de Harvard Medical School prezinta cinci lucruri simple pe care le poate face orice om care doreste sa se protejeze. O problemă este că mereu ne intindem singuri capcane, ne stresăm in numele unor deadline-uri, uneori chiar imaginare, pierzand din vedere esentialul.

Ca si consecinta imediata, devenim anxiosi, stare care poate duce la tulburari seriase de memorie. Daca nu aveti o strategie prin care sa va gestionati starile stresante, iată ceva simplu: respirati adanc si incercati sa va canalizati atentia, meditând, asupra esenţei, asupra aspectelor bune ale vieţii. Incercati sa va odihniti in timpul noptii. Oamenii care nu dorm bine tind sa fie mai uituci decat cei care adorm cu usurinta. Un somn nocturn odihnitor este esential in consolidarea memoriei.

Din nefericire, medicamentele pentru tratarea insomniei pot in acelasi timp sa deterioreze memoria si, in general, buna functionare a creierului. De aceea, trebuie să semnalaţi insomnia unui specialist. Renuntati la fumat! Este mai usor de zis decat de facut. Daca aveti nevoie de o motivatie suplimentara este bine de stiut ca un fumator este mult mai expus tulburarilor de memorie decat un nefumator. Cei care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi pana la jumatatea vietii isi asuma de doua ori mai mult riscul de a se intalni cu dementa la batranete decat un nefumator.

Oricum, chiar si fumatorii care se lasa de acest obicei pana la mijlocul vietii si cei care au fumat mai putin de un pachet de tigari pe zi sunt supusi unor riscuri similare. Daca beţi alcool, faceti-o cu moderatie! Consumul excesiv este o alta cauza care determina tulburari de memerie. Ca si in cazul fumatului, alcoolul este vecin cu dementa.

Creierul alcoolicilor este atat de afectat incat uita chiar lucruri elementare, diminîndu-se memoria pe termen scurt si foarte scurt. Excesul este asociat şi sindromului Korsakoff. O carenta indelungata a vitaminei B1 şi consumul de alcool pot declansa brusc si dramatic amnezia. Nu în ultimul rând, protejati-va de traumatisme craniene! Nu doar că generează amnezie, dar cresc riscul de dezvoltare a dementei. Folosiţi un echipament adecvat in cazul practicarii sporturilor de viteza sau a celor de contact.

Purtati o casca dacă mergeti cu bicicleta, motocicleta, la patinaj sau la schi, şi nu ignoraţi centurile de siguranta atunci cand va deplasati cu masina. Sunt 5 sfaturi utile, meditaţi un minute la ele!

Mai multe articole despre:
memorie fumat demenţă fresh refresh