MENIU

5 sfaturi utile pentru o experiență „work from home” mai sigură (P)

5 sfaturi utile pentru o experiență „work from home” mai sigură (P)

Pandemia cu COVID-19 a reprezentat o oportunitate pentru infractorii cibernetici de a specula vulnerabilitățile oamenilor. Creatorii de secvențe malware inventează zilnic noi metode de îmbunătățire a tehnicilor de înșelătorie și creează site-uri web și mesaje de tip e-mail pentru a răspândi conținutul dăunător. 

În cadrul acestui articol vom puncta unul dintre aspectele cele mai importante pe care infractorii cibernetici mizează în aceste momente și anume tranziția masivă care s-a petrecut de la un mediu de lucru de la birou la unul remote și pericolele la care se expun angajații și datele acestora când nu mai sunt protejați de rețelele corporative. Informațiile sensibile ale organizației sunt expuse unui risc semnificativ și este nevoie de mult mai multă responsabilitate din partea angajaților, dar și a angajatorului.

Implementarea unor măsuri de securizare suplimentare pot ajuta angajații să își îmbunătățească securitatea dispozitivelor de acasă împotriva unor atacuri cibernetice, în această perioadă de lucru de la distanță.

Vă prezentăm astfel o serie de sfaturi de securitate de la specialiștii ESET:

  1. Verificați setările routerului de acasă și schimbați setările implicite

Traficul de date tranzitează acum router-ul dvs. wireless personal. O mare parte dintre infractorii cibernetici încearcă să profite, de cele mai multe ori, de echipamentele personale pentru a intercepta traficul Wi-Fi, obținând într-un final acces la rețeaua dvs. Acum este un moment prielnic să verificați setările de configurare ale router-ului de acasă, înainte de a conecta orice dispozitiv la acesta, evitând compromiterea datelor.

Cum puteți accesa panoul de control al router-ului? În bara de adrese a browser-ului, introduceți link-ul http://192.168.1.1, în timp ce sunteți conectat la rețeaua wireless personală și veți observa o mulțime de setări. Este recomandat înainte de toate să schimbați numele de utilizator și parola implicite ale router-ului, cât și SSID-ul (numele rețelei de domiciliu).

ESET Password Manager care este un modul de administrare a parolelor și parte a soluției de securitate ESET Smart Security Premium, vă ajută să implementați parole solide și complexe fără a fi nevoie să le memorați. Implementând o astfel de soluție veți avea acces la toate celelalte conturi ale dvs. cu ajutorul a doar câteva click-uri, fără a fi nevoie să vă amintiți parolele de fiecare dată când le accesați. 



  1. Scanați rețeaua wireless pentru dispozitivele necunoscute, conectate ilegitim

Persoanele neautorizate infiltrate în rețeaua dvs. personală pot fi identificate ușor cu ajutorul instrumentelor de scanare a rețelei. ESET Smart Security Premium, are încorporat un modul de scanare numit Connected Home Monitor, care vă permite să descoperiți “intrușii” care utilizează fără permisiunea dvs. conexiunea Wi-Fi. Este de preferat să schimbați periodic parola rețelei și să optați pentru deconectarea dispozitivelor necunoscute.

  1. Păstrați firmware-ul actualizat la zi și renunțați la produsele legacy (modele vechi pentru care nu se mai oferă suport de actualizare software)

Ca măsură de securitate, mențineți firmware-ul router-ului dvs. actualizat la cea mai recentă versiune oferită de producător. În cazul în care utilizați o versiune neactualizată, care nu mai beneficiază de suport, ideal ar fi achiziționarea unui nou router.

  1. Utilizați o rețea privată virtuală (VPN) pentru criptarea comunicării

Persoanele care lucrează de la distanță și au nevoie de acces la intranet vor folosi rețele publice nesigure. O rețea VPN adaugă un nivel suplimentar de securitate datelor transmise, prin stabilirea unui tunel de comunicare securizat.

Datorită unui VPN, pachetele de date care alcătuiesc comunicarea sunt mai ferite de atacatori, decriptarea fiind autorizată doar la capetele acestui tunel de comunicare, precum dispozitivele angajaților și rețeaua corporativă.

  1. Optați pentru o metodă de autentificare cu doi factori (2FA), dacă aveți posibilitatea

Angajații care folosesc tehnologii de acces de la distanță, precum Remote Desktop Protocol, servicii web/cloud (Office 365), Outlook Web App, sunt mult mai expuși în fața atacurilor cibernetice, dacă nu sunt implementate măsuri suplimentare de securitate și de atenuare a eventualelor riscuri.

Pentru a consolida securitatea tehnologiilor de acces la distanță și a datelor de autentificare ale angajaților, companiile pot implementa soluția de securitate ESET Secure Authentication, o metodă de autentificare în doi factori (2FA) care adaugă un strat suplimentar de securitate procesului de autentificare clasic care necesită doar un nume de utilizator și o parolă. Cu ajutorul ESET Secure Authentication se adaugă metodelor clasice un cod unic, transmis de cele mai multe ori cu ajutorul unei aplicații mobile sau prin SMS.

Pentru a veni în sprijinul firmelor și angajaților care își desfășoară acum activitatea de acasă, ESET oferă gratuit licențe business ale soluțiilor antivirus, anti-malware și de autentificare 2FA, destinate pentru securizarea sistemelor business, ce garantează o protecție eficientă a echipamentelor de lucru, a datelor și o navigare sigură pe web.

Descarcă acum gratuit protecție pentru sistemul PC de acasă (Home Edition) (90 zile - fără obligații): https://www.eset.ro/trial90

Descarcă acum gratuit protecție business ESET pentru sisteme PC (90 zile - fără obligații): https://www.eset.ro/business/eca90

Descarcă acum gratuit un sistem de autentificare securizată multifactor ESET (90 zile - fără obligații): https://www.eset.ro/business/esa90

ESET oferă acces si la o serie de ghiduri utile pentru angajați și administratorii IT, ce includ sfaturi și idei pentru o mai bună securizare a rețelei de acasă în această perioadă. Vă invităm să le descărcați gratuit, dând click aici: https://www.eset.ro/business/remote-workforce

#staysafe #enjoysafertechnology

Mai multe articole despre:
eset