MENIU

5 semne care ne spun când trebuie să ne schimbăm anvelopele de iarnă

5 semne care ne spun când trebuie să ne schimbăm anvelopele de iarnă

Deşi am trecut de jumătatea lunii martie, iarna nu se dă bătută aşa de uşor, zapada şi poleiul fiind ca la ele acasă în mai bine de jumătate din ţară. 

Cu toate că este încă vreme de iarnă adevărată, unii şoferi şi-au schimbat deja pneurile de iarnă cu cele de vară. Când ştim cu precizie momentul în care trebuie să facem schimbarea?

1. Temperatura pe timp de noapte este mai mare de 7 grade Celsius

Cel mai bun reper pentru a face schimbul de anvelope sezonier este schimbarea temperaturii exterioare. Dacă temperatura pe timp de noapte este de peste 7 grade Celsius constant, vreme de minimum 2 săptămâni, putem face schimbul de anvelope. 

2. Anvelopa de iarnă începe să devină moale

Un alt reper poate fi modul în care se comportă pneul de iarnă. Acesta este gândit să fie utilizat la temperaturi joase, de sub 7 grade Celsius, ajungând la temperaturi negative foarte joase. Dacă facem greşeala să circulăm cu anvelope de iarnă pe timp de vară vom vedea că materialul din care acestea sunt fabricate devine moale şi îşi pierde aderenţa. 

3. Frânarea pe carosabilul umed nu este sigură

Pneurile de iarnă nu sunt gândite pentru o frânare pe carosabil umed foarte bună. Dacă întâmpinăm probleme la frânarea pe carosabil acoperit de apă, trebuie să facem schimbul de anvelope. Spre deosebire de anvelopele de iarnă, gândite să ofere aderenţă pe zăpadă, pneurile de vară au nişte şanţuri speciale care vor evacua apa, scăzând astfel riscul de accidente.

4. Temperatura pneurilor creşte la viteză mare

Un alt criteriu după care putem spune că trebuie să apelăm la pneurile de vară este temperatura pneurilor. Iar acest lucru apare mai ales în cazul călătoriilor la drum întins sau pe autostradă, când rulăm cu viteză crescută. Din cauza profilului pronunţat, special realizat pentru condiţii de iarnă şi aderenţă pe zăpadă sau polei, blocurile suprafeţei de rulare se mişcă mai mult decât în cazul celor de pe o anvelopă de vară. 

5. Pneurile încep să scârţâie în viraje

Un alt semn este dat de scârţâitul anvelopelor în viraje. Acest lucru se datorează tot din cauză că materialul din care este realizată o anvelopă îşi schimbă proprietăţile când vine căldura. 

Mai multe articole despre:
apă iarnă anvelope polei ploaie vara