5 lucruri pe care să le faci în fiecare zi pentru a avea o inimă sănătoasă (P)
Starea de sănătate este rezultatul tuturor obiceiurilor desfășurate zi de zi, pentru o perioadă lungă de timp. Nu degeaba se spune că sănătatea de la bătrânețe se construiește încă din tinerețe. Prin activitatea sa de pompă, inima asigură aprovizionarea tuturor țesuturilor cu sânge încărcat cu oxigen și substanțe nutritive. Așadar, o inimă sănătoasă este asociată cu o viață sănătoasă. Iată care sunt cele 5 lucruri pe care trebuie să le faci în fiecare zi pentru inima ta.
1. Fă mișcare!
Sportul moderat sau intens este cheia pentru a avea o inimă sănătoasă. Efortul fizic antrenează inima și o ajută să-și îmbunătățească activitatea. Miocardul, adică mușchiul inimii, este responsabil de bătăile inimii (ritmul cardiac), prin contracțiile sale regulate. Ritmul cardiac are loc atunci când sângele este pompat spre organe. Mușchiul cardiac are nevoie de antrenament pentru a se menține puternic și a asigura o circulație sangvină optimă. În cazul atleților, inima reușește să pompeze suficient sânge în mai puțin de 60 de bătăi pe minut, datorită antrenamentului intens.
Pe de altă parte, sportul ajută la controlul ponderal, prin eliminarea caloriilor în exces din dietă. Supraponderea și obezitatea sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Mai mult decât atât, sportul ajută la controlul nivelului de grăsimi din sânge. Astfel, este prevenită ateroscleroza, afecțiune care constă în depunerea grăsimilor pe vasele de sânge și care prezintă risc de infarct miocardic acut.
Ce activități ai putea să faci:
Dans
Plimbări
Mers pe jos
Alergat
Fitness
Un sport de performanță
Aerobic
Înot
Sport de contact
Ciclism
Atenție! Înainte de a începe un sport, este necesar un control de cardiologie, pentru a stabili pragul (limita) de efort fizic.
2. Mănâncă sănătos!
Alimentația este un factor important pentru menținerea sănătății, dar mai ales în ceea ce privește inima. O alimentație dezechilibrată va favoriza depunerea plăcilor de aterom (acumulări de grăsimi) pe vasele de sânge. De cele mai multe ori, cardiopatia ischemică (ateroscleroză la nivelul vaselor inimii) este cauzată de alimentația nesănătoasă.
Ce ar trebui să limitezi:
Unt
Lactate grase (smântână)
Carne roșie
Untură
Șuncă
Ulei de palmier
Ulei de cocos
Cafea
Alcool
Ce ar trebui să eviți cât mai mult posibil:
Sucuri din comerț
Dulciuri din comerț
Mezeluri
Produse de patiserie
Margarina care conține grăsimi hidrogenate (este menționat pe etichetă), precum și alte produse care conțin aceste grăsimi
Produsele fast-food
Prăjelile
Snacks-urile, chips-urile
Alte produse intens procesate industrial
Ce ar trebui să consumi mai frecvent:
Pește și fructe de mare
Fructe și legume proaspete
Leguminoase boabe
Cereale integrale
Uleiuri vegetale extravirgine în stare crudă (de măsline, de in, de nuci, de rapiță, de floarea-soarelui)
Ulei de pește sau de ficat de cod
Fructe oleaginoase (avocado, caju, migdale, alune de pădure, nuci)
Semințe oleaginoase (de chia, de dovleac, de floarea-soarelui, de in, de psyllium)
Carne albă
Produse fermentate (murături – maxim jumătate de cană pe zi, iaurt)
Consumul de apă este, de asemenea important, pentru integritatea celulară. Fiecare dintre noi avem nevoie de 35 ml apă/kg corp pe zi. Ține cont că aproximativ 800 ml de apă pe zi provin din mâncare.
3. Dormi suficient!
Odihna influențează funcționarea organismului și mai ales a inimii. Cercetătorii afirmă că adulții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc dublu de a face un accident vascular cerebral sau un infarct de miocard, comparativ cu adulții care dorm 6-8 ore pe noapte.
4. Stai departe de tutun!
Renunță la fumat sau păstrează-ți starea de nefumător, pentru a avea o inimă sănătoasă. Tutunul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Fumatul provoacă îngroșarea sângelui, favorizează depunerea plăcilor de aterom și formarea cheagurilor de sânge.
De asemenea, este important să te ferești de emisiile țigărilor. Studiile arată că fumătorii pasivi au un risc cu 25-30% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Substanțele emise prin arderea tutunului favorizează formarea plăcilor de aterom.
5. Fă ceea ce te face fericit!
Stresul influențează activitatea hormonală și, implicit, modul de funcționare al întregului organism. Atunci când suntem stresați nivelul de adrenalină crește. Din această cauză, ritmul cardiac devine anormal, iar tensiunea arterială crește. În stresul cronic, aceste efecte rămân constante.
Mai mult decât atât, stresul poate provoca comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de droguri sau alcool. Aceste comportamente sunt adoptate cu scopul de a reduce stresul, însă rezultatul final poate fi devastator.
Nu te lăsa controlat de stres, ci învață să-l manageriezi. Meditează 10 minute pe zi sau desfășoară activități plăcute care te fac să uiți de problemele stresante. Ieși cu prietenii, vizionează un film, pictează, cântă sau fă orice îți aduce un sentiment de relaxare.
În concluzie, transformă aceste 5 lucruri într-un stil de viață pentru a-ți menține inima sănătoasă.