MENIU

5 locuri pe care să le vizitaţi pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României

Oșteni călare din Garda Cetății Alba Iulia

Sezonul turistic de iarnă începe în forță cu o mini-vacanță de 1 Decembrie, ca aperitiv pentru mini-vacanțele de Crăciun și Revelion. Vă propunem pentru aceste trei zile de odihnă cinci destinații din Transilvania, legate de actul fundamental din 1918, scrie Cluj.travel.

1. Dacă nu ați fost în ultimii ani în Capitala Unirii, poate că este cazul să o redescoperiți acum. Atenție, însă, nu veți găsi o cetate românească, ci una austriacă, de tip Vauban, restaurată fără cusur.

Desigur, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, statuia lui Mihai Viteazu, memorialele lui Horea Cloșca și Crișan și Avram Iancu sunt în continuare la fel de emoționante, dar ele se grefează acum pe impresionanta moștenire austriacă și maghiară a Alba Iuliei.

Cel mai ambițios proiect de valorificare turistică a unui centru istoric din România este aproape gata, iar cetatea s-a transformat dintr-un maldăr de clădiri posace și prăfuite într-o suită de piețe și piațete, larg deschise spre clădirile care sclipesc în noile haine: Palatul Apor, Clădirea Mailath, Biblioteca Bathyanaeum etc.

Șanțurile cetății în formă de stea, cu câțiva ani în urmă ascunse publicului, sunt acum locuri elegante de promenadă, cu spații verzi, alei pietruite și băncuțe.

Colecția de monumente care definește nucleul istoric al orașului cuprinde clădiri impresionante ridicate de toate națiile care au influențat această parte de lume. De 1 Decembrie este așteptată inaugurarea celei mai recente atracții – ruinele clădirii guvernatorului Daciei Romane, puse în valoare sub o cupolă de sticlă, în fostul Parc Custozza.

În drum spre/dinspre Cetatea Unirii puteți face un ocol până la Blaj, pentru o scurtă vizită spre Câmpia Libertății, alt loc cu puternice semnificații pentru românii din Transilvania. Și, dacă tot ați ajuns până aici, neapărat faceți o vizită și la Catedrala Arhiepiscopală Majoră Greco-catolică.

Mai mult pe Cluj.travel.