MENIU

5 întrebări și răspunsuri despre izolația cu vată bazaltică (P)

5 întrebări și răspunsuri despre izolația cu vată bazaltică (P)

Vata bazaltică este una din principalele soluții de izolare termică și fonică folosite astăzi în construcții. Așa cum o spune numele, acest material are la bază bazaltul, o rocă vulcanică compusă din minerale bogate în magneziu și fier. Un produs anorganic, materialul se obține prin fibrilizarea cu ajutorul centrifugării a topiturii de bazalt. Mai departe de detaliile chimice, există o serie de necunoscute vehiculate pe piață care merită să-și găsească răspunsul.

Vata minerală bazaltică este mai grea decât materialele direct competitoare, însă are o serie de avantaje pe măsura acestei diferențe. În ceea ce privește prețul, cu o simplă căutare mai atentă pe internet vei găsi vata bazaltică la un preț avantajos.

Înainte de a începe totuși această căutare, haide să vedem câteva întrebări legate de principalele valențe ale materialului și răspunsurile aferente.

Este vata bazaltică rezistentă la incendii?

Vata bazaltică reușește să-și păstreze proprietățile la temperaturi foarte ridicate de până la 1000 de grade Celsius. Prin natura compoziției sale, materialul izolator nu este inflamabilă rezistând la foc pentru o perioada mai lungă decât celelalte materiale izolatoare.

Unde poate fi folosită vata bazaltică?

Vata bazaltică poate fi folosită pentru izolare atât interioară, cât și exterioară, practic neexistând vreo restricție din acest punct de vedere. Pereți, pardoseli, plafoane, mansarde, spații de acces, fațade și terase - sunt toate spații unde acest material se potrivește perfect.

Mai mult decât, mulțumită naturii sale puternic izolatoare fonic, vata bazaltică este preferată de specialiști în zonele în care se produce zgomot intens, cum sunt halele industriale metalice.

Vata bazaltică reține apa?

Pentru a obține acest material bazaltul se topește în furnal la temperaturi la fel de mari ca cele din interiorul unui vulcan. Apoi, materialul topit este transformat în fibre microscopice care se adună în mici scame.

Procesul de fabricare continuă prin adăugarea unor aditivi care permit crearea unor pături care sunt apoi tratate cu substanțe împotriva umidității. Un sistem mecanizat le așază apoi în straturi și astfel se obține grosimea dorită de producător.

Modul în care este gândit acest material nu permite infiltrarea umezelii și oferă o rezistență ridicată la apă.

Vata minerală bazaltică lasă casa să respire?

Caracterul său natural permite evaluarea vaporilor clădirii în mod adecvat pentru o casă conformă, însă fără să reducă din capacitatea de izolare atât termică, cât și fonică. Acest atribut este esențial pentru cei care doresc să păstreze un climat sănătos în interiorul casei.

Motivul din spate este foarte simplu: prin prisma vaporilor expirați de cei care locuiesc într-o clădire se produce umiditate în interiorul ei. Acești vapori ar trebui să părăsească clădirea fără însă ca agentul termic din interior să se irosească. Un perete de circumferință izolat cu vată bazaltică va permite ca acest lucru să se întâmple într-un mod natural și eficient.

Vata bazaltică poluează?

O bună parte din producătorii de vata minerală bazaltică folosesc și materiale reciclate. Fiind vorba de fibre create pornind de la o rocă, nu este o exagerare să spui că vata minerală bazaltică este o opțiune prietenoasă cu mediul.

Mai mult decât atât, dacă este aplicată și montată corect, durata de viață a vatei minerale nu are o limită prestabilită.

Compatibil cu majoritatea materialelor

Chiar dacă au o greutate mai mare decât polistirenul, de exemplu, vata minerală bazaltică este la fel de ușor de manevrat și instalat, urmărind un proces similar de montare.

Practic, odată făcut mortarul adeziv special pentru vata bazaltică, aplicarea se face în mod similar cu majoritatea plăcilor izolatoare folosite la ora actuală în construcții: pe margini și în 3-5 puncte suplimentare la interior. Se va evita astfel dezlipirea, obținându-se o suprafață de adeziv de minimum 40% din totalitatea plăcii.

În ceea ce privește compatibilitatea cu alte materiale, practic nu există restricții în a folosi vata bazaltică.

Mai multe articole despre:
vata bazaltica