MENIU

5 afecţiuni pe care le poţi moşteni. Ce boli păstrezi în bagajul genetic

5 afecţiuni pe care le poţi moşteni. Ce boli păstrezi în bagajul genetic

Așa cum anumite trăsături fizice sunt transmise din generație în generație, și unele boli se păstrează în bagajul genetic.

O serie de afecțiuni pot fi moștenite (nu ne referim aici la mutațiile genetice), dar specialiștii avertizează că ele reprezintă un factor de risc, nu o certitudine, întrucât multe aspecte ce țin de stilul de viață influențează semnificativ apariția și dezvoltarea unei boli. Dacă ai dubii, nu-ți pune singură diagnosticul, ci consultă un specialist în boli genetice.

Intoleranțele alimentare

Alimentele cel mai frecvent incriminate de producerea intoleranțelor sunt grâul, glutenul, laptele, fructoza din fructe, unele legume, aditivii alimentari, zahărul, unele condimente. Intoleranța alimentară înseamnă, pe scurt, incapacitatea de a digera un aliment.

Diabetul de tip II

Este, de asemenea, o afecțiune care poate fi încadrată în categoria celor ereditare. Dar predispoziția nu este definitorie în acest caz, întrucât un rol principal în declanșarea acestei tulburări metabolice este stilul de viață, scrie femeia.ro.

Fibromul uterin

Este o tumoră benignă, adesea nesimptomatică, prezentă în cavitatea uterină la peste 50% din femeile de vârstă fertilă. Totodată, 75% din femei dezvoltă un fibrom cândva pe parcursul vieții.

Astmul

Tendința de a dezvolta o reacție alergică de natură respiratorie este moștenită. Dacă unul dintre părinți are sau a avut astm, cresc șansele să ai și tu această afecțiune, dar nu înseamnă că o vei și avea.

Hipercolesterolemia

Există persoane care, în ciuda unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață activ, au un nivel crescut al colesterolului, ceea ce se traduce printr-un exces de colesterol (LDL) în fluxul sangvin, care este depozitat pe pereții vaselor de sânge, îndeosebi pe arterele care duc sângele la inimă (arterele coronariene). În formele de hipercolesterolemie moștenită, excesul de colesterol se poate acumula și în tendoane, sub piele sau pe cornee (la suprafața ochiului).

Mai multe articole despre:
boli genetice afecţiuni genetice