MENIU

41 de ani de la cutremurul din 1977. România nu e pregătită pentru un nou seism puternic

Au trecut 41 de ani de când România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din istoria modernă. Seara de 4 martie înregistra un bilanț sumbru: peste 1.500 de morți, zeci de mii de victime și case prăbușite. Îngrijorător este că anii au trecut peste noi fără să învățăm prea multe. Experții cred că, dacă seismul s-ar repeta acum, pagubele ar depăși 6 miliarde de euro.

Un cutremur de 7,2 pe Richeter a pus la pământ în mai puțin de un minunt peste 35 de mii de locuințe. 1.500 de oameni și-au pierdut viața, iar alți 11 mii au fost răniți. 23 de județe au fost afectate. Valoarea pagubelor: două miliarde de dolari. Din 77 și până azi, alte patru seisme de peste 6 pe Richter au zdruncinat România. Ultimul, în 2004, iar urmele se văd și în prezent. În Capitală, peste 700 de clădiri stau semnul bulinei roșii.

Potrivit unui scenariu al specialiștilor, în cazul unui seism major pe timp de noapte, 23.000 de clădiri ar fi grav avariate în București. Cel mai mare pericol îl reprezintă Centrul Istoric al Capitalei. Aici, cele mai multe imobile au nevoie urgentă de consolidare. Tot aici funcționează sute de cafenele, baruri și terase.

În ultimii 27 de ani, au fost consolidate doar 20 de blocuri din bani publici. Anul acesta, Primăria Capitalei a alocat doar 10 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic.

 
Mai multe articole despre:
cutremur România 1977