Sute de oameni, la coadă peste noapte ca să depună dosarele pentru Casa Verde
Peste 300 de oameni s-au adunat în fața sediului Agenției de mediu din Pitești încă de duminică pentru a fi siguri că apucă să își depună dosarele pentru obținerea subvenției pentru achiziționarea unor sisteme ecologice de încălzire a locuințelor. Unii stau acolo încă de sâmbătă.
Cele 300 de persoane, solicitanți și rude ale acestora, din întreg județul Argeș, s-au postat în fața Agenției duminică, încă dinainte de amiază, deși își pot depune dosarele pentru obținerea subvenției pentru achiziționarea unor sisteme ecologice de încălzire a locuințelor abia de luni, după oră 9.
Oamenii erau revoltați că reprezentanții agenției nu s-au ocupat de organizare.
"Ei și-au întocmit singuri propria lista de așteptare. Până la ora 22 lista întocmită ad-hoc conținea 218 nume ale celor care vor să își monteze pe case echipamente de producere a energiei termice", spune Iustin Avram, unul dintre organizatori.
Pentru a nu îngheța, mulți dintre argeșeni s-au îmbrăcat foarte gros și și-au adus de acasă pături și șezlonguri.
Persoanele fizice pot depune dosare pentru 'Casa Verde', din 10 octombrie
Persoanele fizice pot aplica în cadrul Programului "Casa Verde Clasic", începând cu data de 10 octombrie, în timp ce persoanele juridice pot depune dosare din 17 octombrie.
Pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde'' ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație.
Potrivit Ghidului de finanțare al programului, publicat în Monitorul Oficial, populația poate începe pregătirea dosarelor de finanțare care vor fi depuse, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință, în sesiunea programată între 10 și 24 octombrie.
Prin Programul Casa Verde, populația și persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
Echipamentele finanțate pentru populație prin "Casa Verde" sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
Astfel, cei care doresc să aplice pentru a obține finanțare prin "Casa Verde" trebuie să depună dosarul de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului.