MENIU

3 vaccinuri anti-Covid disponibile în România. Care sunt principalele DIFERENȚE și ce reacții adverse pot avea

Diferențe și asemănări între vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca

România are în acest moment trei tipuri de vaccin eficient împotriva COVID-19: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Programările pentru ultimul dintre ele vor începe abia după 10 februarie. Opțiunea pentru cele trei seruri de imunizare se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea dozelor de vaccinare.

În ceea ce privește eficiența serului, primul vaccin are un procent de 95%, iar Moderna de 94,1%. O diferență vizibilă este la serul de imunizare AstraZeneca, care protejează în proporție de 60%, dar studiile nu sunt încă finalizate.

În ceea ce privește vârsta de la care pot fi administrate cele trei vaccinuri, specialiștii în medicină spun că serurile Moderna și AstraZeneca se adresează persoanelor de peste 18 ani, iar Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani.

Diferențe destul de mari există când vine vorba despre doza de rapel. Dacă a doua doză de ser la Pfizer și Moderna este administrată la 21, respectiv 28 de zile, la AstraZeneca diferența este de 56 de zile.

În momentul în care vaccinurile sunt transportate, trebuie păstrate la o temperatură potrivită. Pentru Pfizer și Moderna este nevoie de containere speciale cu gheață carbonică, asta pentru că serurile trebuie păstrate la -80, respectiv -20 de grade. Detașat, condițiile de transport sunt mult mai ușoare pentru vaccinul AstraZeneca. El trebuie stocat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade.

Probabil cea mai frecventă întrebare este care sunt reacțiile adverse. Imunizarea cu Pfizer sau Moderna poate veni la pachet cu reacții adverse comune și anume durere la locul vaccinării, dureri de cap, oboseală sau febră. După administrarea serului de la AstraZeneca putem simți o scădere a apetitului la mâncare, amețeală, somnolență sau chiar greață. 

CÂT DE EFICIENTE SUNT NOILE VACCINURI
Pfizer/BioNTech: 95%
Moderna: 94,1%
AstraZeneca: 60%

DE LA CE VÂRSTĂ ESTE INDICATĂ VACCINAREA
Pfizer/BioNTech: de la 16 ani
Moderna: de la 18 ani
AstraZeneca: de la 18 ani

DUPĂ CÂTE ZILE SE FACE RAPELUL
Pfizer/BioNTech: 21 de zile
Moderna: 28 de zile
AstraZeneca: 56 de zile

LA CE TEMPERATURI SE TRANSPORTĂ SERURILE
Pfizer/BioNTech: -80 de grade
Moderna: -20 de grade
AstraZeneca: 2-8 grade

CE REACȚII ADVERSE POT APĂREA
Pfizer/BioNTech: durere în braț la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatic
Moderna: similare cu cele de la Pfizer/BioNTech
AstraZeneca: scăderea apetitului de mâncare, dureri de cap, ameţeală, somnolenţă, greaţă și vomă, diaree, iritaţii, durere, vânătăi şi roşeaţă la locul injectării, febră, hiperhidroza, mâncărime, artralgie.