MENIU

23 August pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, spectacol faraonic pentru "Conducătorul Iubit"

23 august este o zi cu o semnificație aparte în istoria României. În urmă cu 78 de ani, țara noastră a întors armele împotriva Germaniei naziste și a trecut de partea Aliaților. Regele Mihai l-a demis și a aprobat arestarea șefului statului la acea vreme, mareșalul Ion Antonescu. Regimul comunist instalat cu forța după încheierea războiul a mistificat desfășurarea evenimentelor, iar Nicolae Ceaușescu a transformat festivitățile organizate pentru sărbătorirea zilei de 23 August într-un spectacol faraonic dedicat cultului propriei sale personalități.  

Vreme de 41 de ani, între 1948 și 1989, istorigrafia comunistă a manipulat atât desfășurarea evenimentelor, cât și titulatura.

Mai întâi a fost "Insurecția armată", pentru ca în epoca lui Nicolae Ceaușescu să devină, „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”.

Schimbarea avea legătură, evident, tocmai cu fostul lider comunist. Astfel, dacă în perioada Gheorgiu-Dej toate meritele aparțineau "Partidului" (PCR - Partidul Comunist Român- N.R.), iar Regele Mihai și mareșalul Ion Antonescu nici nu erau pomeniți, în perioada dezghețului ideologic de la sfârșitul anilor '60 s-a ajuns la o relatare cât de cât mai realistă, chiar dacă rolul principal era atibuit tot liderilor comuniști, în totală neconcordanță cu desfășurarea reală a evenimentelor. 

În anii '80, Nicolae Ceaușescu a transformat paradele dedicate zilei de 23 August, redenumită "Revoluția de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă din România”, într-un spectacol dedicat cultului propriei personalități.

„Propaganda comunistă a reușit să rescrie istoria. Poate o singură sintagmă folosită era reală, „eliberarea antifascistă” și ține de realitatea istorică, restul fiind propagandă", a explicat istoricul Matei Greboinanu, de la Facultate de Istorie a Universității București, pentru Europa Liberă.

PENTRU ROMÂNII DE RÂND, 23 AUGUST ERA ZIUA LIBERĂ SERBATĂ CU MICI, BERE ȘI PARADE

În acea zi de final de vară, an de an, toată suflarea României socialiste - de la șoimi ai patriei, pionieri și studenți, până la oamenii muncii din marile oraşe - era mobilizată în defilări fastuoase dedicate conducătorului suprem şi partidului iubit.

Defilarea începea dimineaţa. Din curtea fabricilor, muncitorii porneau încolonaţi, pe categorii, iar fiecare dintre ei avea de purtat cel puţin un steag. Muncitorii care se remarcaseră în câmpul muncii deschideau coloana şi aveau onoarea să poarte portretele lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu sau steagurile uriașe.

Coloana care defila pe bulevardele oraşelor era bine organizată. Reprezentanţii marilor fabrici cu zeci de mii de angajaţi deschideau marșul. Au fost ani în care s-au folosit inclusiv care alegorice, camioane proaspăt vopsite, îmbrăcate în tricolor.