MENIU

BILANȚ DNA. Kovesi: Am trimis în judecată de 5 ori mai mulţi demnitari. Avertismentul lui Iohannis

DNA îşi prezintă bilanţul pe anul 2015, un an al premierelor, potrivit şefei instituţiei, Laura Codruţa Kovesi. Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de ''premiere'' pentru Justiția din România: anchetarea și ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcție — Victor Ponta și reținerea unui judecător al Curții Constituționale — Toni Greblă și a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată și s-a cerut încuviințarea pentru reținerea și arestarea preventivă a unui ministru în funcție — ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reținuți și trei primari de sector din Capitală — Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) și Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat la prezentarea raportului anual al Direcției Naționale Anticorupție, alături de Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu.

Iohannis a luat cuvântul:

"Flagelul corupției continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupției nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător concentrat în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate", a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis consideră că DNA este un model de instituție funcțională, care a creat un standard de performanță.

"Vă felicit pentru bilanțul din anul 2015. (...) De la an la an, activitatea Direcției Naționale Anticorupție a devenit tot mai eficientă, prin numărul de dosare instrumentate și complexitatea lor, precum și prin hotărârile definitive de confiscare și recuperare a unor bunuri provenite din infracțiuni. Sunteți un model de instituție funcțională și ați creat un standard de performanță", a spus Iohannis, la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

El a subliniat că, prin prezența sa la eveniment, dorește să dea încă o dată un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticorupție, pentru întărirea statului de drept și a independenței justiției.

Potrivit șefului statului, DNA a câștigat prin activitatea și reușitele sale aprecierea cetățenilor, care își doresc să trăiască într-o societate dreaptă, într-o țară fără corupție, în care instituțiile, cei aleși să îi reprezinte și cei care îndeplinesc funcții publice sunt în serviciul oamenilor.

"Rezultatele obținute de dumneavoastră în lupta anticorupție, apreciate și dincolo de granițele României, sunt o garanție că procesul de consolidare a democrației și a statului de drept în România se află pe drumul cel bun", a afirmat Iohannis.

El s-a arătat convins că România va fi din ce în ce mai puternică în aplicarea principiului constituțional conform căruia nimeni nu este mai presus de lege și se va alinia practicilor consacrate în statele cu democrații consolidate, care pun cetățeanul în centrul oricărei politici publice.

Bilanţul DNA a fost prezentat de Kovesi:

"Doamnelor şi domnilor, bine aţi venit la prezentarea bilanţului DNA. La bilantul de azi participa procurori, politisti, grefieri, personalul administrativ al DNA. În analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la infiintare, anul acesta rezultatele sunt mai mari, au fost trimisi în judecată de 5 ori mai multi parlamentari. Este cel mai mare bilanţ de pana acum. Este bine ca avem in fiecare an tot mai multi condamnati pentru coruptie? Rezultatele noastre demonstrează ca există vunerabilităti majore. Exista sectoare in care achizitiile publice sunt stapanite de coruptie", a spus Kovesi, în deschiderea bilanţului", a spus Kovesi.

 Şefa DNA a completat că este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an.

"Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toţi corupţii. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilităţi majore care pun în pericol buna funcţionare a societăţii. Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiţionate de primirea unor sume de bani mascate prin înţelegeri frauduloase sau contracte fictive", a declarat Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Aceasta a mai afirmat că în momentul de faţă corupţia se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază românii.

"Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene ai României sunt trimişi în judecată. Cu siguranţă este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetăţenilor pentru achiziţii de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi. Cât timp se poate decide discreţionar ordinea efectuării plăţilor, vor fi în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

DNA a trimis ieri o informare în care a detaliat ce funcţii au avut demnitarii cercetaţi de DNA:

"Între persoanele trimise în judecată până la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figurează patru persoane care au deținut funcția de ministru, 20 actuali sau foști membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcție de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă președinți de consilii județene și un prefect), precum și o persoană care, la data trimiterii în judecată, deținea funcția de prim-ministru. Au existat situații în care aceeași persoană, având una din funcțiile sus menționate, a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenți, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată în decursul unui an. Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menține la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probațiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum și profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA", potrivit unei informări a DNA.