MENIU

19 copii de la o şcoală din judeţul Galaţi, toxiinfecţie alimentară din cauza laptelui primit

<p>Noi reguli pentru v&acirc;nzarea laptelui &icirc;n magazine. Ce va fi menţionat pe ambalaj</p>

19 copii din comuna Pechea, judeţul Galaţi au făcut o toxiiinfecţie alimentară din cauza laptelui pe care l-au primit la şcoală. Este vorba despre elevi din clasele primare de la şcoala din Pechea. Copiii au ajuns la spitalul de boli infecţioase din Galaţi după ce au consumat lapte şi cornuri la şcoală.  Potrivit Realitatea Tv, laptele provine de la o firmă din judeţul Braşov, în baza unui contract încheiat cu şcolile gălăţene. Laptele era în termen de garanţie.

Aceştia au fost internaţi, pe rând, la Spitalul de Boli Infecţioase, fiind ulterior transferaţi la Spitalul de Copii.  Cei mici sunt elevi ai şcolii numărul 3 din comuna Pechea şi au vârste cuprinse între 11-14 ani. Mihai Polinschi, reprezentant al Sericiului de Ambulanţă Galaţi, a declarat la Realitatea Tv, că au fost luaţi cu ambulanţa 17 copii de la şcoala din Pechea. Aceştia aveau frisoane şi vărsături, dar în prezent se simt mai bine.

Autorităţile anunţă că au fost deja preluate probe din lapte pentru a fi analizate. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a activat, sâmbătă, sistemul de alertă rapidă, după ce a identificat modificări organoleptice în laptele distribuit , a declarat reprezentantul DSP Galați, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, activarea sistemului de alertă rapidă SRAF presupune schimbul urgent de informații între structurile angrenate în soluționarea unor situații de criză, cum este cea de la Pechea.

"Din sistemul SRAF fac parte reprezentanți din DSP, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul pentru protecția consumatorului, Poliție, și alte structuri cu rol în rezolvarea unor situații de criză. SRAF este o cale de comunicare rapidă prin care aceste instituții, care fac anchete, pot comunica repede rezultatele. De fapt, se analizează rapid cauzele și se stabilesc măsurile care se impun", a spus Boldea.

Acesta a precizat că DSP Galați a decis și retragerea de la consum a întregului lot de lapte care a condus la îmbolnăvirea copiilor.

"Cutiile cu lapte abia fuseseră aduse în școală, se află în termenul de garanție-expiră în august 2016—și au fost depozitate corespunzător în școală", a declarat inspectorul școlar general Mioara Enache.

Aceasta a precizat că din 200 de cutii de lapte aduse în școală s-au distribuit 44, iar câțiva elevi au deschis cutiile și au băut, imediat acuzând simptome de toxiinfecție alimentară, motiv pentru care au fost transportați la Spitalul de Copii din Galați cu ambulanțele.

Laptele este îmbuteliat la Brașov și distribuit elevilor din Galați de o firmă locală.

În județul Galați sunt aproximativ 450 de unități de învățământ, dintre care 270 în mediul urban.