12 persoane reținute în dosarul mitei din spitalele COVID-19, inclusiv șeful Biroului de Operațiuni Speciale și doi manageri de spitale
Douăsprezece persoane au fost reținute în Brașov, în dosarul mitei din spitalele COVID-19. Printre cei reținuți se află și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, alături de manageri de spitale din Brașov și Odorheiu Secuiesc și consilieri locali. Cine sunt cei 12 reținuți și tot ce au făcut pentru achizițiile supraevaluate, află pe realitateadeharghita.net!
Mai multe percheziții au avut loc joi pe raza județelor Brașov, Harghita și Iași, într-un dosar în care sunt vizate achiziții publice de aparatură, dar și de consumabile medicale la prețuri supraevaluate în spitale suport Covid. Perchezițiile au la bază suspiciuni de corupție ale procurorilor DNA în ceea ce privește achiziția de aparatură medicală și consumabile. La percheziții au participat și Direcția Generală Anticorupție (DGA), precum și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
De altfel chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că perchezițiile nu au la bază vreo sesizare, ceea ce înseamnă că procurorii s-au sesizat din oficiu. "Nu e nicio sesizare. Sunt percheziții in curs. Lăsăm autoritățile să își facă treaba", a afirmat Tătaru.
Dosarul mitei în spitalele COVID-19 vizează atribuirea unor contracte pentru care spitalele ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. Acţiunea are loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada decembrie 2019 - până în prezent.
Printre cei 12 reținuți se află managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, mai mulți angajați din spitale, un polițist și consilieri locali.
Surse Realitatea PLUS susțin că perchezițiile au ajuns chiar și la sediul Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov, unde este vizat chiar șeful instituției, dar și un ofițer, care ar fi oferit informații din dosar persoanelor vizate.
Ulterior a apărut și comunicatul de presă al DNA, care relevă că procurorii anticorupție - Serviciul Teritorial Braşov efectuează percheziţii domiciliare în 22 de locaţii situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita, dar şi Iaşi, din care patru sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.
Șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, Emanoil Mirică, ofițer de poliție, este cercetat de DNA pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea informațiilor care nu sunt destinate publicității și compromiterea intereselor justiției. El ar fi comunicat date din anchetă unui om de afaceri a cărui societate ar fi încheiat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov un contract de achiziție a unui robot la un preț supraevaluat. Pentru aceste „servicii” și promisiunea de a se folosi de influența pe care o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, Emanoil Mirică ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite în bani, produse alimentare și intervenții stomatologice.
CINE SUNT CEI 12 REȚINUȚI ÎN DOSARUL MITEI COVID-19
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 03 și 04 decembrie 2020, a unui număr de 12 suspecți în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziție publică la spitale din județele Brașov și Harghita, în schimbul unor sume de bani, după cum urmează:
IONESCU RAMONA DELIA, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
OLARU OANA GABRIELA, la data faptei director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
NEDELEA GHEORGHE, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
KADAS ILUNA MARIUS ANDREI, la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
POPA MARIUS CRISTIAN, consilier local în municipiul Săcele, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență,
MIRICĂ EMANOIL ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Operațiuni Speciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- compromiterea intereselor justiției,
- luare de mită prevăzută (4 acte materiale),
- trafic de influență (5 acte materiale),
LUKACS ANTAL, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- trei infracțiuni de luare de mită,
- cumpărare de influență,
BALINT ENIKO, referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- patru infracțiuni de luare de mită,
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
BARCZAN LASZLO, la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 infracțiuni)
- luare de mită (2 infracțiuni),
PERSOANA FIZICĂ, administrator în fapt a unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- patru infracțiuni de dare de mită,
- instigare la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- trafic de influență,
- două infracțiuni de cumpărare de influență,
- complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenit,
- favorizarea făptuitorului,
PERSOANA FIZICĂ, șofer al omului de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
PERSOANA FIZICĂ, contabil în cadrul SC Chantel Sante SRL, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni, ambele comise în formă continuată)
În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de SC CHANTEL SANTE SRL, pentru patru infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
Citește TOATE faptele de care sunt acuzați cei 12 pe realitateadeharghita.net!