MENIU

100 de copii cu autism vor primi terapie gratuită, în cadrul Spitalului Titan

<p>WEEKEND - Un test simplu poate spune dacă un copil suferă de autism. Iată &icirc;n ce constă</p>

100 de copii cu autism, atât din București cât și din țară, vor beneficia de terapie graduită, în cadrul Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgoș”.

Asociaţia Help Autism în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgoș”, Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, au lansat miercuri proiectul “Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”. Proiectul îmbunătateste serviciile conexe actului medical oferite de Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgoș” cu șanse reale la recuperare copilului cu tulburare din spectrul autist.

„După diagnosticul pus de medicii spitalului, părintele nu mai trebuie să caute soluții pentru evaluare psihologică și intervenție terapeutică. Medicul psihiatru îi va direcționa către specialiștii noștri care își vor desfășura activitatea în cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizată", a afirmat Daniela Bololoi - președinta Asociației Help Autism, inițiatorul proiectului.

În București sunt 846 de copii cu autism încadrați în grad de handicap, numărul celor care sunt diagnosticați sau care nu au încă diagnostic este mult mai mare, incidența mondială fiind de 1 la 68 de copii.

Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de creșterea accesibilității la serviciile de recuperare în vederea integrării sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical.
Începând cu 1 iulie, 100 de copii vor fi introduși în evaluare și programe terapeutice de recuperare, atât din București cât și din țară. Totodată, proiectul urmărește reducerea riscurilor de excluziune socială a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică și sprijin.

Activitatea în cadrul proiectului a început cu recrutarea personalului psihologic implicat, pregătirea lui în programe de formare teoretică și practică.

Pentru început, 100 de copii vor beneficia de serviciile de terapie 1-la-1 pentru recuperare. Aceștia vor fi direcționați de către medicii specialiști ai spitalului și trebuie să corespundă următoarelor criterii: simptome de întârziere în dezvoltare, nou diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist sau intră pentru prima oară în programul de evaluare, cu precădere din Bucureşti, dar şi din ţară.