1 Mai 2015. Cea mai bună reţetă de mititei pe care să o faci acasă
1 Mai 2015. Serviţi cu muştar amestecat cu hrean sau cu mujdei de usturoi presărat cu mărar şi pătrunjel şi stingeţi cu bere rece sau cu un vin de masă floral.
1 Mai 2015. Ingrediente pentru reţetă de mititei:
1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
200 g pulpă de miel
1 linguriţă sare
1 căpăţână usturoi
o jumătate de legătură de cimbru
condimente, după gust: rozmarin, chimen, piper
o jumătate linguriţă bicarbonat
un miez de pâine, cât o lămâie
Mod de preparare:
Carnea se trece, de două ori, prin maşina de tocat. Pâinea se umezeşte şi se amestecă bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compoziţia se ia la frământat cu sare, piper, se adaugă condimentele, cimbrul şi bicarbonatul şi se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.
Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul.
Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.
Când jarul este gata, mititeii se aşază pe grătar, la foc moale. Cât stau pe foc, se întorc, din când în când, de pe o parte pe alta, până se întăresc. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.
Se servesc într-un vas acoperit şi încălzit, ca să nu se sleiască.
VEZI mai multe reţete pe BUCĂTĂRIA.NET.
1 mai 2015. Unde evadează românii în minivacanţa de 1 mai
Zeci de mii de români vor evada săptămâna viitoare spre munte, spre mare sau vor pleca în străinătate. Firmele de turism spun că au vândut aproape 10 mii de pachete de vacanţă în afara graniţelor. Cu aproape 10% mai mult decât anul trecut. Cele mai multe au fost pentru Bulgaria, unde sejurul de patru zile la un hotel de lux, all inclusive, nu a costat mai mult de 100 de euro de persoană. Dar sunt şi mulţi români care au preferat o excursie la Roma, pentru care au plătit sub 400 de euro, sau în Lisabona, în schimbul a 450 de euro.
Litoralul românesc rămâne însă destinaţia preferată. Peste 25.000 de turişti sunt aşteptaţi în staţiunea Mamaia săptămâna viitoare. Hotelurile şi pensiunile au fost ocupate în proporţie de 80%, iar patronii se aşteaptă ca până la întâi mai gradul de ocupare să fie de 100%.
Iar preţurile nu sunt deloc mici. O noapte la un hotel de două stele costă între 60 şi 80 de lei, la unul de 3 stele depăşeşte 100 de lei, iar la cele de 4 stele poate ajunge chiar şi la 200 de lei. Preţuri de cazare similare cu cele din sezonul estival.