1 iulie 2024, ziua în care TOTUL explodează! Unde sunt cele mai mari creșteri de PREȚURI?
De astăzi, nu doar mersul cu mașina va deveni o problemă financiară, dar și scumpirile în lanț la toate produsele și serviciile care depind de transporturi. Iar ANRE tocmai a decis că este momentul pentru o majorare cu 19% la prețurile gazelor naturale. Asta pentru că acciza a crescut, iar pentru un plin de carburant vom plăti cu peste 20 de lei mai mult. Ce urmează și cum ne afectează aceste majorări?
Salariul minim brut pe economie se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, de la nivelul actual de 3.300 de lei. Din noul salariu 300 de lei nu sunt taxați, rezultând că salariul minim net pe economie este de 2.363 lei.
Tichetele de masă, eliminate temporar din calculul impozitului
Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.
„Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut (...) nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”,, se arată în proiect.
Deși este legat de mărimea salariului minim, punctul de amendă rămâne neschimbat, la 165 de lei, printr-o decizie a guvernului.
Angajatorii din mediul privat obligați să majoreze valoarea salariului minim pot alege să scumpească produsele finite pentru a-și diminua cheltuielile cu aceste creșteri.
Acciza la carburanți a fost majorată
La miezul nopții, acciza la carburanți a fost majorată. Prețurile benzinei și motorinei s-au scumpit cu cca 30-40 de bani pe litru.
Scumpirea carburanților va genera efecte în lanț asupra tuturor produselor și serviciilor care au nevoie de transport, costul acestor creșteri fiind suportat, în mod evident, de populație.
Se scumpesc și gazele
De la 1 iulie se aplică și o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.
"Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei", a informat ANRE.
Banii „ la negru” taxați cu 70%
Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70%. Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.
Altfel spus, dacă la un control al Fiscului, contribuabilul nu poate dovedi de unde a obținut banii, aceștia vor fi suprataxați cu 70% din valoare.
Categoriile de venituri supuse impozitului
- a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
- b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
- c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
- d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
- e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
- f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
- g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
- h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
- i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
- j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.
Veste bună pentru tinerii însurăței: darul de nuntă nu se impozitează
Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.
Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.
În concluzie, „sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”.
Atenție, patroni! e-Factura a devenit obligatorie
De luni, 1 iulie, e-Factura a devenit obligatorie și va fi transmisă prin sistemul RO e-Factura.
Cei care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, și o înregistrează, riscă o amendă de 15% din valoarea facturii.
Termenul pentru transmiterea în sistem a e-Facturii este de 5 zile calendaristice.
Amenzile pentru firmele mari vor fi cuprinse între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici între 1.000 – 2.500 lei.
NOI SCUMPIRI LA POMPĂ, NOILE PREȚURI
43 de bani/l benzină
40 de bani/ l motorină
20 de lei pentru un plin de 50 de l
Sursa: Realitatea Plus
GAZELE, MAI SCUMPE CU 19%
Echivalent a 10 lei/MW/h distribuit