MENIU

Vremea se răcește brusc în toată țara: la munte se anunță LAPOVIȚĂ

Europa este lovită de un val de aer polar care a adus, în unele zone, și strat de zăpadă de până la 30 de cm! Nici țara noastră nu va fi ocolită de capriciile vremii, fenomene meteo extreme fiind prognozate de meteorologi: ANM a emis cod portocaliu de furtuni violente, însă sunt așteptate și căderi de lapoviță.

Ciclonul islandez, care a măturat Europa, aduce lapoviță și frig în România. Temperaturile scad dramatic, iar ploile vor fi o prezență constantă. 

”În zona țării noastre, la acest moment, există o probabilitate foarte ridicată să avem precipitații mixte, eventual pe crestele montane înalte, la altitudini foarte mari.

În aria județelor avertizate de cod portocaliu, cele nouă județe din partea de est a țării, cantitățile se vor situa la valori între 40-60l/m² izolat peste 70-80l/m², în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se situează între 50-55l/m².

Dacă astăzi mai contăm pe valori de 30...31°, inclusiv în Capitală, deci în partea de sud-est a țării, deja în vest vorbim de valori de cel mult 18...20°.

De mâine, răcirea va fi semnificativă, mai ales în regiunile intracarpatice, unde vom conta pe maxime doar între 8 până la 12°”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.