MENIU

Vara se extinde în România: ANM a anunțat cum va fi vremea în primele săptămâni de toamnă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că începutul toamnei în România va aduce temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. Potrivit prognozelor, primele săptămâni de toamnă vor continua să ofere vreme caldă, cu abateri termice pozitive semnificative, în special în regiunile sudice ale țării.

Cum va fi vremea în toamna anului 2024

În intervalul 19–26 august, temperaturile vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă în întreaga țară, cu o abatere termică mai pronunțată în sud. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi mai scăzute decât cele normale, cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde condițiile vor fi mai apropiate de normalitatea pluviometrică. Zonele montane vor resimți cel mai acut deficitul de precipitații.

Pentru săptămâna 26 august – 2 septembrie, ANM preconizează că temperaturile medii vor rămâne ridicate în toată țara, în special în regiunile sudice. În timp ce precipitațiile vor fi în general deficitare, se așteaptă ca în regiunile sudice să se apropie de normalitatea sezonieră. Restul țării va avea condiții de vreme uscată.

Între 2–9 septembrie, valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, cu un accent pe sudul țării. Regimul pluviometric va prezenta o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, cu excepția unor posibile precipitații mai frecvente în anumite zone.

În săptămâna 9-16 septembrie, temperaturile vor rămâne peste valorile normale pentru această perioadă pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi, în general, apropiate de valorile normale, cu o posibilitate de excedent local în regiunile sudice, sud-estice și în zonele montane.

Astfel, vara va persista mai mult decât de obicei în România, cu temperaturi ridicate și o vreme variabilă în primele săptămâni de toamnă, conform prognozelor ANM.