MENIU

Temperaturi de coșmar: România se topește - 41 de grade Celsius! Arșița de nesuportat anunță COD ROȘU de caniculă. Avertismentul ANM pentru populație

Temperaturi de coșmar: România se topește - 41 de grade Celsius!

După temperaturile de foc din ultima perioadă, urmează ploi și vijelii puternice, anunță meteorologii. Oamenii sunt sfătuiți să stea la adăpost, mai ales că ploile vor fi însoțite și de grindină. 

"Azi așteptăm intensificări ale vântului, averse cu descărcări electrice, cu o probabilitate mai mare în zona de munte, în Subcarpații Olteniei și ai Munteniei, deci zona deluroasă din sudul țării și cu totul izolat în restul teritoriului. Pentru scurt timp, și acestea ar putea să aibă o intensitate mai mare, însă ele vor apărea pe suprafețe foarte mici, vor fi avertizate prin nowcasting-uri de fenomene periculoase imediate. Așa se întâmplă de obicei vara. Este foarte cald, iar după amiaza și seara, timp de câteva zeci de minute, pot să apară fenomene severe, ca ploile cu caracter torențial, vijelii, grindină", a spus, într-o intervenție la Realitatea PLUS, meteorologul ANM Meda Andrei. 

În zilele următoare, valul de căldură continuă, iar temperaturile vor fi tot mai ridicate. 

România, lovită de TORNADE. Avertisment extrem al climatologilor: vara se va prelungi, sunt așteptate RECORDURI de temperatură

Azi avem cod portocaliu în vest, sud, parțial în centru, galben pe litoral și N-E teritoriului și în estul Transilvaniei, unde temperaturile vor fi mai ponderate, cu maxime de 33-36. În zonele cu cod portocaliu, vor fi 37-38 de grade, a mai explicat meteorologul. 

În zilele următoare, valul de căldură se va intensifica și extinde. Vor urma modificări la codul portocaliu de azi și asta pentru că vor fi mai multe valori de temperatură de 38-39 și chiar treptat vor apărea valori de 40-41 de grade, în weekend și la începutul săptămânii viitoare. 

Valul de căldură din România se amplifică. Climatolog ANM, semnal de alarmă: zonele topite de arșița de necontrolat

Cel mai probabil, vor fi în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei - aici urmează să se înregistreze cele mai ridicate valori de temperatură, a mai spus Meda Andrei.