MENIU

România, lovită de TORNADE. Avertisment extrem al climatologilor: vara se va prelungi, sunt așteptate RECORDURI de temperatură

România, lovită de TORNADE. Avertisment extrem al climatologilor: vara se va prelungi

Alertă maximă în România! Meteorologii au venit cu noi informații despre vremea extremă. Scăpăm de furtunile care au pus stăpânire pe țară, dar începând de zilele acestea, vremea se va încălzi puternic, iar în weekend și la începutul săptămânii viitoare vom avea temperaturi care se apropie de 40 grade Celsius. Odată cu acestea, apariția tornadelor este luată în calcul de climatologi. 

"Estimarea prognostică pentru vara 2024 a arătat că Europa va avea temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, dar mai ales regiuni din sud, inclusiv cele din zona României. Așa că așteptăm în continuare valuri de căldură frecvente, persistente și de intensitate, iar valurile acestea de căldură, ca și până acum, vor fi întrerupte de episoade de instabilitate puternică. 

Cu cât a fost mai puternic valul de căldură, cu atât și instabilitatea care înlocuiește aerul cald cu aer mai răcoros va fi mai severă. Așa că, din păcate, va trebui să ne așteptăm în continuare la temperaturi ridicate, dar și la episoade cu ploi torențiale, cantități mari de precipitații.

Urgie în Maramureș: o tornadă a culcat la pământ o pădure întreagă. Un bărbat a murit lovit de fulger - VIDEO

Unele dintre aceste furtuni de vară se vor termina inclusiv cu episoade de grindină și nu este exclus să se încheie și cu episoade cu tornade. Evident, în cazul acesta, frecvența este oricum mai rară, dar cam 10% din furtunile foarte puternice pot să genereze tornade", a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, climatologul ANM Roxana Bojariu. 

"Astăzi, lucrurile încă sunt în această notă de relativă răcorire, dar vom intra într-un nou val de căldură și actualizările vor oferi mult mai bine informații precise despre zonele și despre intensitatea fenomenelor. Lucrurile pot să evolueze foarte rapid. Trebuie să fi atenți la nowcastinguri care, mai ales în cazul instabilităților, ne pot da informații utile prin care să minimizăm efectele și să scădem riscurile asociate", a mai spus climatologul.

Prognoza meteo pe o lună: zile toride și perioade cu furtuni și ploi torențiale, până pe 29 iulie. Unde va fi deosebit de cald

"Mai mult ca sigur că temperatura va trece pragul de caniculă. Vor fi și coduri, dar e greu de estimat ce culoare vor avea, e posibil să avem și recorduri. Această vară a început cu un record: cea mai caldă lună iunie în România din înregistrari. Nu se va termina aici, ne putem aștepta inclusiv la o prelungire a verii, așa cum am avut în ultimii ani. Septembrie a început să aibă caracateristici de lună de vară", a încheiat Roxana Bojariu.