MENIU

Risc moderat de avalanşă în Bucegi şi redus în Făgăraş

<p>Avalanşă &icirc;n Alpi. Cel puţin cinci morţi</p>

Riscul declanșării avalanșelor în masivul Bucegi va fi moderat, în următoarele 24 de ore, respectiv redus în Făgăraș (versantul nordic), iar precipitațiile sub formă de ninsoare vor continua, potrivit buletinului periodic nivometeorologic, întocmit de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În intervalul 25 noiembrie, ora 20,00 — 26 noiembrie, ora 20,00, vremea va continua să fie închisă, iar cerul acoperit. Pe arii extinse va ninge.

Cantitățile de precipitații mai pot depăși 10 l/mp (strat de zăpadă nou depus de circa 10 cm). Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale, viscolind zăpada. În același timp, se va semnala local ceață, asociată cu depunere de chiciură.

La altitudini de peste 1.800 metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între—8 și—3 grade Celsius, iar maximele se vor încadra între—4 și zero grade Celsius. De asemenea, la altitudinea de 2.500 de metri, vântul va sufla din sector sud și sud-estic cu viteze de 50-60 km/h, potrivit Agerpres.

În același timp, la altitudini de sub 1.800 de metri, valorile de temperatură minime vor oscila între—3 și zero grade Celsius, în timp ce temperaturile din timpul zilei nu vor depăși 3 grade Celsius.

În ceea ce privește stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă, prognoza ANM relevă că, în umătoarele 24 de ore, va continua să ningă pe arii extinse. În Bucegi se vor mai depune 10-15 centimetri de zăpadă proaspătă, chiar peste 20 cm la altitudini mai mari de 1.800 de metri.

Totodată, se mai pot forma plăci de vânt, iar în aceste condiții pe pantele înclinate din zonele înalte ale Bucegilor se pot declanșa avalanșe la supra-încărcări, dar și izolat declanșări spontane.

Pe de altă parte, în Făgăraș, pe versantul nordic, riscul declanșării avalanșelor este redus.

Mai multe articole despre:
Făgăraş avalanşă risc Bucegi