MENIU

Prognoza meteo pentru iarnă. Meteorologii anunță un vortex polar. Furtuna din Atlantic lovește puternic: când încep ninsorile în România?

În următoarele zile ne putem aștepta la intervale cu vânt puternic, ploi și averse în mai multe regiuni, dar și la temperaturi de până la 25 de grade. Și totuși, când lovesc ninsorile? 

Chiar dacă ne aflăm la aproape 2.000 kilometri de ocean, ciclonii din Atlantic vor afecta și vremea din țara noastră, mai ales în acest weekend și la începutul săptămânii viitoare.

Încălzire, averse și vânt puternic

După răcirea de la mijlocul acestei săptămâni, o masă de aer cald, de origine tropicală, va pătrunde dinspre sud-vest în sectorul anterior al depresiunii Ciarán.

Deși încălzirea va fi atenuată în zonele joase, temperaturile vor crește din nou în toată țara, iar în sud și sud-est se vor înregistra până la 24 - 26 de grade în acest weekend, scrie meteoradar.ro.

În majoritatea regiunilor țării vor fi intervale cu intensificări ale vântului, ploi și averse, iar cantitățile de apă vor atinge, local, până la 20 - 30 l/mp și chiar mai mult în zonele de munte. Pe alocuri, nu sunt excluse câteva tunete și fulgere, mai ales sâmbătă.

În vestul și nordul țării, vor fi posibile câteva ploi și în prima parte a săptămânii viitoare, în timp ce în sud și est, vremea va fi caldă și destul de însorită, cu maxime în jur de 18 - 23 de grade.

Vreme mai rece și șanse de ploi în unele regiuni

Temperaturile vor începe să scadă de pe la mijlocul săptămânii, dar nu putem vorbi de o răcire prea puternică. De fapt, în unele regiuni va fi în continuare destul de cald pentru luna noiembrie. De asemenea, ploile s-ar putea întoarce spre sfârșitul săptămânii, îndeosebi în nord și vest.

Deocamdată, activitatea ciclonică din Atlantic, alimentată de un curent jet foarte puternic, exclude, practic, orice tentativă de iarnă în zonele joase. Totuși, circulația atmosferică pare să mai schimbe după mijlocul lunii, chiar dacă e foarte posibil ca România să fie tot în partea „caldă” a continentului.

Meteorolog: Când cad primii fulgi de zăpadă în România. Vom avea zăpadă de Crăciun?

„Noiembrie se prefigurează o lună cu mai multe precipitații, ele sunt deja active, vor fi în trecere cam peste toată țara, în fiecare săptămână. La nivelul întregii luni, tendința este de exces de umiditate”, spune meteorologul Simona Căpşună.

Specialistul ANM a vorbit și despre data estimativă când vom vedea primii fulgi de nea în România: „Prima zăpadă este posibilă abia după luna decembrie.”

Mai multe articole despre:
prognoza meteo meteo romania